SAVET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Notarima su data monopolistička ovlašćenja!
Foto: Fonet Aleksandar Levajkovic

Izveštaj o podnošenju pravosudnih zakona

SAVET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Notarima su data monopolistička ovlašćenja!

Društvo -
Javnim beležnicima su data izuzetno široka, monopolistička ovlašćenja koja garantuju visok prihod, a izbor javnih beležnika je kompromitovan ublažavanjem pravila o polaganju notarskog ispita

Novim izveštajem Saveta za borbu protiv korupcije o reformi pravosuđa skrenuta je pažnja Vladi na nepravilnosti u načinu donošenja pravosudnih zakona, u uvođenju javnog beležništva i u radu izvršitelja."Javnim beležnicima su data izuzetno široka, monopolistička ovlašćenja koja garantuju visok prihod, a izbor javnih beležnika je kompromitovan ublažavanjem pravila o polaganju notarskog ispita i nezakonitim radom komisije koja je predložila kandidate za prve notare. Komora izvršitelja je osnovana protivno odredbama Zakona o javnom beležništvu jer nije ispunjen uslov da prvih 100 imenovanih notara osniva Komoru. Pored navedenog, Zakon o javnom beležništvu je u mnogome u suprotnosti sa drugim sistemskim zakonima poput Zakona o privrednim društvima", naveo je Savet.Savet je istraživao i rad izvršitelja, i utvrđeno je da Komora izvršitelja ne dozvoljava izvršiteljima da učestvuju u javnim nabavkama.

"Sa druge strane komunalna preduzeća ne sprovode javne nabavke u postupku angažovanja izvršitelja, što je u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama. Utvrđeno je da komunalna preduzeća raspodeljuju predmete izvršiteljima vrlo selektivno", saopštio je Savet.Savet je utvrdio i da nesuspenzivno dejstvo prigovora na zaključak izvršitelja često rezultira nesavesnim radom izvršitelja, zbog čega najviše ispaštaju dužnici."Država mora imati pravo na deo dobiti notara i izvršitelja jer im je poverena javna služba i taj deo mora biti realno određen na osnovu odgovarajućih merila i kriterijuma, a nikako paušalnom ocenom predlagača zakona Donošenje sistemskih pravosudnih zakona po hitnom postupku i bez javne rasprave rezultira lošim zakonskim rešenjima, koja se često menjaju i dopunjuju. Set pravosudnih zakona iz 2008. godine je donesen po hitnom postupku i doveo je do neuspešne reforme pravosuđa i pada poverenja u pravosuđe. Praksa donošenja zakona na ovaj način nastavlja se i danas a kao jednu od posledica imamo i preko 120.000 odloženih suđenja u septembru i oktobru zbog obustave rada advokata", istakao je Savet za borbu protiv korupcije.

Savet za borbu protiv korupcije saopštava da pravosuđe već nekoliko godina ne radi u punom kapacitetu što je poprimilo dramatične razmere obustavom rada advokata u Srbiji i što ugrožava prava građana Srbije.Savet je analizirao uvođenje javnog beležništva i „privatnih“ izvršitelja u Srbiji i utvrdio je niz nepravilnosti.

"Bitne promene u pravosuđu vršene su donošenjem zakona po hitnom postupku, bez adekvatne javne i stručne rasprave, što ne daje odgovarajuće rezultate. Posebno su naglašene nepravilnosti u uvođenju javnog beležništva pa je sasvim razumljivo što je podneta inicijativa za ocenu ustavnosti. Budući da je doveden u pitanje celi sistem notarijata i da je pravosuđe blokirano, Savet očekuje od Ustavnog suda da će inicijativu smatrati prioritetom. Preporučujemo Vladi da preduzme korake da se u što kraćem roku problemi i stanje u srpskom pravosuđu reše i da se što brže sprovedu neophodne reforme", navodi se u saopštenju Saveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track