SRAMOTA: U Slovačkoj trenirali pse na grobovima naših junaka!

Kosti srpskih vojnika zarasle u korov

SRAMOTA: U Slovačkoj trenirali pse na grobovima naših junaka!

Društvo -
Od 6.000 mesta u Evropi i Africi na kojima su pokopana tela naših ratnika većina je zapuštena. U Češkoj u šumi otkriveno 1.600 nadgrobnih ploča

BEOGRAD - Širom regiona, Evrope i Severne Afrike bilo je rasuto 6.000 srpskih vojnih grobalja, od kojih je većina usled nemara, pre svega socijalističkog režima u bivšoj Jugoslaviji, potpuno nestala, a ona koja nisu obrasla su u korov.

Sad... Dejan Ranđelović otkrio spomenik dok je brao pečurke
Sad... Dejan Ranđelović otkrio spomenik dok je brao pečurke

Za mauzolej u mestu Jindrihovice kod banje Karlove Vari u Češkoj, u kojem je sahranjeno 7.100 žrtava austrougarskog logora iz Prvog svetskog rata, verovatno nikad niste čuli. To je jedno od retkih mesta koja dostojanstveno čuvaju spomen na naše ratnike, ali i u njega je potrebno dodatno uložiti. Na samo pet kilometara odatle, zaraslo u šumsko rastinje, smešteno je bilo 1.600 grobova srpskih vojnika za koje nisu znale ni srpske vlasti. Te posmrtne ostatke slučajno je pre 20 godina otkrio Dejan Ranđelović iz Karlovih Vari kad je berući pečurke pronašao kamen na kom je ćirilicom bilo ispisano ime soldata iz Požarevca.

Nadgrobne ploče srpskih junaka... Nedeljković i Glišović
Nadgrobne ploče srpskih junaka... Nedeljković i Glišović

Ostale nadgrobne ploče- Otišao sam u arhiv u Pragu i saznao da je na tom mestu uz Srbe sahranjeno i mnogo Rusa i Italijana. Obratio sam se našoj ambasadi, koja je angažovala ljude iz Zavoda za zaštitu spomenika, a oni su utvrdili da su u šumi ostale samo nadgrobne ploče i da su posmrtni ostaci srpskih vojnika preneti u kosturnicu u Jindrihovicama. Jedino Italijani nisu ekshumirani - priča Ranđelović i dodaje da u šumi i sada stoje dva velika drvena krsta, jedan pravoslavni, a drugi katolički.Istoričar Nenad Lajbenšperger priznaje da se podaci ne poklapaju za osam srpskih vojnika sahranjenih u šumi kod Jindrihovica, jer njihovi grobovi nisu pronađeni.- Na grobovima su bili drveni krstovi, a kamena obeležja ponegde su postavljale porodice vojnika. Ta kamena obeležja su preneta kod mauzoleja - kaže istoričar.Stefan Tomašević, savetnik u srpskoj ambasadi u Češkoj Republici, kaže da su kosti srpskih i ruskih vojnika prenete 1926. i 1927. godine:- Istoričar Nenad Lajbenšperger iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture utvrdio je da u šumi kod mesta Jindrihovice više nema grobova srpskih vojnika.

Nekad... Groblje kod Karlovih Vari
Nekad... Groblje kod Karlovih Vari

ZaboravljeniOvakvih primera zapuštenosti večnih kuća srpskih junaka je mnogo. Većina njih nije bila te sreće da ih neko bar slučajno otkrije i tako vrati iz zaborava. Na groblju u Velikom Međeru u Slovačkoj sahranjeno je 5.500 srpskih ratnih zarobljenika iz Velikog rata. U doba komunizma jedan deo je zaravnjen i korišćen kao poligon za trening pasa, iako su se ispod nalazili posmrtni ostaci vojnika. U Trenčinu, takođe u Slovačkoj, na strmoj padini gradskog groblja nazire se nekoliko parcela s gvozdenim krstačama, na kojima je rđa uništila imena oko 1.000 Srba stradalih u Prvom svetskom ratu.

ZejtinlikNAJUREĐENIJE SRPSKO VOJNIČKO GROBLJEU kompleksu Zejtinlik u Solunu nalazi se vojničko groblje palih srpskih, francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika koji su svoj život položili tokom proboja Solunskog fronta. Ispod kapele u kosturnici nalaze se kosti 5.580 srpskih ratnika, dok je na 10 parcela sahranjeno još 1.440 Srba. Ovo je najuređenije groblje srpskih vojnika u svetu.

Na hiljade žrtavaMAKEDONIJA, SRPSKA GROBNICAPosmrtni ostaci 4.400 srpskih junaka koji su stradali u Gorničevskoj bici pri proboju Solunskog fronta, kao i kosti ratnika iz balkanskih ratova, počivaju u kosturnici na periferiji Bitolja. Tamo su grobovi obeleženi samo metalnim krstovima s brojevima, bez imena. Na potezu od Bitolja do Kajmakčalana nalazi se oko 75 pukovskih grobalja i sva su u lošem stanju. U mestu Skočivar, u zapuštenom memorijalnom kompleksu, počivaju junaci stradali u Prvom svetskom ratu, a i put do vrha Kajmakčalana je u lošem stanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track