ODJAVA PREBIVALIŠTA: Redovi ispred Hrvatskog konzulata u Beogradu
Foto: Kurir

Plaše se kazni

ODJAVA PREBIVALIŠTA: Redovi ispred Hrvatskog konzulata u Beogradu

Društvo -
Srbi iz Hrvatske već danima stoje u redovima ispred konzlata Hrvatske kako bi odjavili prebivalište u toj državi, jer ako to ne završe do 29. decembra moraće da plate kaznu od 650 evra. većina strahuje da to neće uspeti da urade jer se i po dva puta moraju za papir i uplatnicu vratiti u konzulat

BEOGRAD - Više od stotinu ljudi iz Beograda, Trstenika, Čačka, Zrenjanina i drugih krajeva Srbije čekalo je u ponedeljak satima ispred hrvatskog konzulata u beogradskoj Ulici kneza Miloša, da odjavi prebivalište u toj državi, jer ako to ne završe do 29. decembra, moraće, kako kažu, da plate kaznu koja se kreće od 65 do vrtoglavih 650 evra.

Oni se, međutim, plaše da neće stići da sve završe u roku pošto je radno vreme službe samo tri sata dnevno!

Zbog papira moraju dva puta da stoje u redu, pa njihova agonija traje i po nekoliko dana.

Da bi se domogli šaltera, građani dolaze čak oko četiri sata ujutru, pošto radno vreme počinje u devet časova, a završava se već u podne.

- To je strašno, jer prvo moramo da uđemo po uplatnicu i obrazac, koje ne možemo na drugom mestu da preuzmemo, to popunimo, pa da odemo da uplatimo - kaže Danijela Matijević iz Beograda.

- Onda da se sa tim vratimo i opet čekamo u redu, pa je skoro nemoguće da sve završimo istog dana.

Oni iz unutrašnjosti naše zemlje su tek u problemu. Ako nemaju nekog u prestonici kod koga mogu da prespavaju, nemoguće je da se u cik zore stvore ispred vrata u Kneza Miloša 62. A sa svakim sledećim satom šanse da obave odjavu se smanjuju. Osim toga, građanima koji žive van Beograda glavobolju zadaju i troškovi putovanja, pišu Večernje novosti.

- Dolazim iz Čačka - započinje Ana Z.

- Strah me da ne stignem, pa da platim paprenu kaznu, a kažu da je najveća oko 650 evra. Ionako me košta što moram opet da platim povratnu kartu od 1.250 dinara, jer nema šanse da sve stignem sad. Moraću kući, a onda opet sutra-prekosutra natrag.I tako se već danima grče na ulici, pošto im, više od hladnoće, strah od plaćanja novčane kazne dopire do kostiju.

( Večernje Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track