ČESTITKE: Danas je Dan vojnog vazduhoplovstva i PVO
Foto: KURIR

Gašić i Diković ponosni

ČESTITKE: Danas je Dan vojnog vazduhoplovstva i PVO

Društvo -
Današnji dan se obeležava u znak sećanja na 24. decembar 1912. kada je na osnovu odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić danas je pripadnicma Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane čestitao 24. decembar, Dan tog vida Vojske Srbije.

Gašić je je istakao da je ponosan na pripadnike tog vida Vojske Srbije jer "u nimalo lakim okolnostima i uslovima za rad, postižu odlične rezultate u obuci i osposobljavanju". Prema njegovim rečima, pripadnici Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane su i tokom majskih poplava pokazali da su uvek uz svoj narod, što je još jedan razlog za ponos."Uveren da ćete održati najviši nivo u izvršavanju postavljenih zadataka i da ćemo uspešno završiti proces modernizacije srpskog vazduhoplovstva, čestitam vam 24. decembar - Dan vida", naveo je on u čestitki objavljenoj na sajatu MInistarstva odbrane.

Pripadnicima Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane praznik je čestitao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

On je poručio da su požrtvovanje, zalaganje i profesionalni odnos pripadnika vida u izvršavanju zadataka dali nemerljiv doprinos izgradnji i očuvanju mira u regionu i svetu, kao i jačanju ugleda Srbije i njene Vojske.Intenziviranjem aktivnosti na svim poljima obučavanja, a posebno na izvođenju nacionalnih i multinacionalnih vežbi u zemlji i u inostranstvu, unapredili ste operativne sposobnosti, naveo je Diković u čestitki objavljenoj na sajtu Vojske Srbije.

Prema njegovim rečima, pripadnici tog vida Vojske Srbije su postignutim rezultatima još jednom dokazali spremnost za izvršavanje misija i zadataka u uslovima novih bezbednosnih izazova, rizika i pretnji.Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana obeležavaju svoj dan u znak sećanja na 24. decembar 1912. kada je na osnovu odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande.

U sastav komande ušli su svi segmenti tadašnjeg vazduhoplovstva - Aeroplansko i Balonsko odeljenje, Vodonička centrala i Golubija pošta.

U to vreme Srbija je bila jedna od 15 država koja je imala vojno vazduhoplovstvo, a za prvog komandanta postavljen je major Kosta Miletić, dok se prvi vojni aerodrom nalazio u Trupalskom polju u blizini Niša.Svečana akademija povodom 24. decembra održana je sinoć u Domu vazduhoplovostva u Zemunu, kada je Orden belog orla sa mačevima drugog stepena, kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu, uručen komandantu tog vida Vojske Srbije Ranku Živaku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track