Oci ili Očevi: Veliki porodični praznik koji prethodi Božiću!
Foto: Shutterstock

Simbolizuje mir, slogu i poštovanje

Oci ili Očevi: Veliki porodični praznik koji prethodi Božiću!

Društvo -
Na dan Očeva najsigurnije je bilo uhvatiti oca na spavanju, a vezani otac bi po buđenju „grdio" decu, i tobože ljut podelio bi im poklone kako bi ga što pre oslobodili

Ovaj tekst je preuzet sa portala Stil

U nedeljama koje prethode Božiću, proslavljamo tri radosna porodična praznika – Detinjci, Materice i Očevi. Suština ovih praznika jeste okupljanje porodice i obnavljanje njenog zajedništva, a lepe uspomene na ove simpatične kućne rituale, deca će nositi čitavog života.

Detinjci i Materice su prošli, a Očevi su poslednji porodični praznik u ciklusu koji prethodi Božiću. Na ovaj dan obred je isti kao i na Materice, samo sa očevima u glavnoj ulozi. Međutim, za razliku od majki, očevi se nisu tako lako dali vezati, i obično bi vezivanje trajalo kraće - prema tradicionalnom shvatanju, glavi kuće nekako nije priličilo da dugo bude u tako nemoćnoj poziciji.

Očevi bi obično danima unapred sakrivali sve konopce, a deca bi pokušavala da ih nekako nabave, kako bi pripremljeno dočakala praznik. Na dan Očeva najsigurnije je bilo uhvatiti oca na spavanju, a vezani otac bi po buđenju „grdio" decu, i tobože ljut podelio bi im poklone kako bi ga što pre oslobodili.Smatra se da ova tri praznika simbolizuju čvrste porodične veze, mir, slogu i međusobno poštovanje i pomaganje. Osim toga, oni su veoma značajni za samu decu koja, kao glavni protagonisti, ravnopravno sa odraslima učestvuju u obredu, a na trenutke čak i simbolično preuzimaju kontrolu u kući, što je veoma korisno za njihov razvoj i samopouzdanje.

Autor: Stil/Yumama.com

Pročitajte još:

Simbolika odžačara: Zašto je jedan od motiva Nove godine?

15 fraza koje će vam promeniti život u 2015: Poslednja je možda i najvažnija!

Božićni običaji: Kako proslavljamo Badnji dan i Božić?

Čudo pred Božić: Nije imao ni za benzin, a onda je pronašao blago od preko milion i po evra! (FOTO)

Numerološke prognoze za 2015: Ulazak u brak, moć, novac, odlazak u inostrastvo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja