AMFILOHIJE ZA KURIR: Dedeić je lažni mitropolit s kamenom u glavi i mržnjom u srcu
Foto: Zorana Jevtic

Mitropolit nepriznate CPC zapretio

AMFILOHIJE ZA KURIR: Dedeić je lažni mitropolit s kamenom u glavi i mržnjom u srcu

Društvo -
Miraš Dedeić izjavio da je „njihove“ crkve zaposelo srpsko sveštenstvo. On je lažni Srbin i Crnogorac s kamenom u glavi, odgovorio Amfilohije
1 / 3 Foto: Fonet

BEOGRAD - „Nepravda je da Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) Božić slavi na snegu, a ne u svojim crkvama, koje je zaposela srpska crkva“, poručio je na Badnji dan mitropolit Mihailo, poglavar nepriznate CPC, dodajući da veruje da će se situacija ubrzo promeniti, da će CPC zauzeti srpske hramove, pa će srpski sveštenici biti ti koji će se mrznuti na snegu.

- Verujem da ovo neće dugo trajati i da ćemo vrlo brzo zameniti uloge - poručio je Mihailo, čije je svetovno ime Miraš Dedeić.Ova skandalozna izjava, koju je poglavar crnogorske crkve uputio dan uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, izazvala je burne reakcije ne samo građana već i verske i stručne javnosti.

Provokator... Miraš Dedeić
Provokator... Miraš Dedeić

Nije vredan pomena- Dedeić je lažni Srbin i lažni Crnogorac, a još lažniji mitropolit, s kamenom u glavi i mržnjom u srcu. Nije vredan ni pomena na dan Hristovog roždestva, osim molitve Hristu Bogu, ne bi li ga vratio pameti i veri Hristovoj - kaže za Kurir Amfilohije, mitropolit SPC u Crnoj Gori.S druge strane, verski analitičar Živica Tucić ne smatra da bi se u skorije vreme mogle ostvariti ekscentrične želje crnogorskog mitropolita.- CPC postoji već deset godina, ali više kao neka političko-ideološka organizacija s primesama verskih obeležja nego kao verska organizacija. Oni nisu priznati od svog naroda, već samo od nekih političara, i to je sve - navodi Tucić, a slično misli i Dimitrije Kalezić, profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Dva badnjaka na Cetinju... SPC ispred manastira i CPC ispred dvorca kralja Nikole
Dva badnjaka na Cetinju... SPC ispred manastira i CPC ispred dvorca kralja Nikole

Neki su zalutali- CPC ne može zauzeti srpske crkve kad one nisu u njihovom vlasništvu! Pored toga, Srbi i Crnogorci su jedan narod. Crnogorci su napravili svoju državu, imaju svoje granice, himnu, grb i obeležja, ali to su državničke stvari i nemaju veze s narodnim, u šta spada i religija - kaže Kalezić.U Crnoj Gori i badnjaci su, kao i ranijih godina, nalagani na dva mesta. CPC ih je na Cetinju postavio ispred dvorca kralja Nikole, a SPC ispred Cetinjskog manastira. U Podgorici je CPC badnjak naložio ispred dvorca kralja Nikole, a SPC ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja. Mitropolit Amfilohije poručio je da je badnjak jedan i da treba svi da se oko njega okupe. „Međutim, neki su zalutali“, zaključio je Amfilohije.

Miraš DedeićRAŠČINJEN ZBOG ZLOUPOTREBA- Drugi po redu poglavar nepriznate CPC- Diplomirao na Teološkom fakultetu u Beogradu 1969. godine- Postdiplomske studije završio u Papskom orijentalnom institutu u Rimu 1973. godine- Godine 1988. postavljen za sveštenika SPC u Beču- Zbog navodnih zloupotreba svešteničkog čina, raščinjen odlukom Svetog arhijerejskog sinoda SPC- Za mitropolita imenovan 1998.

REAGOVANJAMatija Bećković, pisacNe bih želeo posebno da komentarišem, osim da mitropolita Mihaila podsetim da je Božić praznik koji znači mir i slogu, kao i da njemu, njegovoj ženi i deci poželim sve najbolje.Marko Bulat, pevačNe može neko da zauzima crkve, manastire i hramove koji potiču još iz doba Nemanjića i koji pripadaju srpskoj crkvi. Ako hoće svoje hramove, neka ih grade. Ko im brani!Aleksandra Janković, psihologBaš je to divna poruka izrečena uoči Božića, i to od CPC, koja nije priznata. Reč je o paradoksu jer, valjda, pokušavaju da izjednače pojam nacije i veroispovesti, što je totalno pogrešno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track