GAŠIĆ O PRVOM TRANSMAJORU: Lično ću se izviniti Heleni, žrtva je administrativne greške
Foto: Marina Lopicic

U vojsci nema diskriminacije

GAŠIĆ O PRVOM TRANSMAJORU: Lično ću se izviniti Heleni, žrtva je administrativne greške

Društvo -
U slučaju majora za kojeg se tvrdi da je penzionisan jer je transrodna osoba, želim da naglasim da je jedini razlog zbog kojeg se to dogodilo, činjenica da je navršio 20 godina radnog staža i da su potrebe službe zahtevale njegov prestanak", izjavio je Gašić

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić negirao je danas da u Vojsci Srbije postoji diskriminacija i istovremeno se izvinio transrodnoj osobi majoru Heleni (M.V.) zbog, kako je rekao, administrativne greške u rešenju o njenom penzionisanju.

Gašić je objasnio da će se zbog toga lično izviniti majoru Heleni i objasnio da je ona penzionisana jer je stekla uslove za to, te zato što su to zahtevale potrebe službe.

"U slučaju majora za kojeg se tvrdi da je penzionisan jer je transrodna osoba, želim da naglasim da je jedini razlog zbog kojeg se to dogodilo, činjenica da je navršio 20 godina radnog staža i da su potrebe službe zahtevale njegov prestanak", izjavio je Gašić.

Prema njegovim rečima u Vojsci Srbije nema diskriminacije ni po jednom osnovu.

"Nije je bilo i neće je biti. U prilog toj tvrdnji baziraću se na ovom konkretnom slučaju. Od 2001. postoji informacija da je M.V. imao drugačiji rodni identitet, i pored toga on je u jedinicama u kojima je bio raspoređen radio još 14 godina i zbog toga nije imao nikakve probleme", rekao je Gašić.

On je dodao da je Helena, odnosno M.V. imala redovan tok karijere i napredovanje u službi, ali da se u rešenju o penzionisanju potkrala "administrativna greška".

"Administrativnom greškom u rešenju se našla formulacija koja ne odgovara stvarnim razlozima, pa se našem pripadniku iskreno izvinjavam zbog toga i koliko već sutra pozvaću i novinare i njega da mu se lično izvinim zbog te greške koja je nastala u rešenju", poručio je Gašić.

Institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti dobila je pritužbu udruženja građana Egal protiv Vojske Srbije i Ministarstva odbrane zbog diskriminacije na osnovu rodnog identiteta trans penzionerke majora Vojske Srbije M.V.

Kako je rečeno u toj instituciji Poverenik je otpočeo postupak utvrđivanja diskriminacije koji će biti okončan u zakonom predviđenom roku.

Udruženje građana Egal tvrdi da je ministar Gašić naredio penzionisanje majora Helen jer joj je "ustanovljena dijagnoza koja može uzrokovati štetne posledice po ugled Vojske Srbije".Naredbi je prethodio predlog načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića o prestanku profesionalne vojne službe.Udruženje Egal, međutim, smatra da je tom naredbom prekršen Ustav Srbije kojim se zabranjuje diskriminacija po bilo kom osnovu i dodalo da je Helena (M.V) u Vojsci provela dve decenije i da je "ogorčena zbog diskriminatornog postupanja kojem je izložena".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track