SUPERSPECIJALCI: Spajaju se SAJ i PTJ!
Foto: Rojters

Nova sistematizacija u policiji

SUPERSPECIJALCI: Spajaju se SAJ i PTJ!

Društvo -
Za centre nove objedinjene jedinice, u kojima će se održavati obuka i treninzi pripadnika jedinice, biće korišćeni postojeći objekti u bazi Lipovica u kojima su sada pripadnici PTJ, ali i oni u Batajnici koji su na raspolaganju specijalcima iz SAJ

BEOGRAD - Ujedinjenje specijalaca iz Specijalne antiterorističke jedinice i Protivterorističke jedinice MUP predviđeno je novom sistematizacijom MUP, čija će primena biti prioritet u ovoj godini.

- Ujedinjenje SAJ i PTJ, kao i njihovo stavljanje pod istu komandu, trebalo bi da dovede do stvaranja najelitnije policijske jedinice koja bi bila spremna za angažovanje u svakoj kriznoj situaciji - od talačkih do terorističkih, zatim hapšenja opasnih kriminalnih grupa pa do spasavanja građana - kažu u policiji.

Za centre nove objedinjene jedinice, u kojima će se održavati obuka i treninzi pripadnika jedinice, biće korišćeni postojeći objekti u bazi Lipovica u kojima su sada pripadnici PTJ, ali i oni u Batajnici koji su na raspolaganju specijalcima iz SAJ.

Jedinica PTJ     foto: Dragan Kadić
Jedinica PTJ foto: Dragan Kadić

Interesantno je da će Žandarmerija ostati samostalna, a nova sistematizacija dovešće i do kadrovskih promena.

- Spasoje Vulević, koji je na čelu SAJ od 2005. i prvi srpski policajac sa završenom FBI akademijom, biće postavljen za komandanta objedinjene specijalne jedinice, dok će Goran Dragović, koji je takođe od 2005. na funkciji komandanta PTJ, preuzeti čelnu poziciju u Žandarmeriji - objašnjavaju u MUP.

SAJ u svom sastavu ima oko 150 pripadnika koji su raspoređeni u četiri tima: A i B (za rešavanje talačkih situacija, upad u oteta vozila, hapšenje naoružanih i opasnih osoba), tim C je specijalistički (snajperisti, ronioci, stručnjaci za eksploziv), a tim D obezbeđuje državne objekte kojima preti opasnost od terorističkih napada.

Svi pripadnici SAJ po novoj sistematizaciji biće u timskom radu s kolegama iz PTJ, koji su razvrstani u osam vodova, angažovanih na izvršavanju najsloženijih zadataka na suzbijanju terorizma. I ta jedinica obučena je za rešavanje talačkih kriza i hapšenje opasnih i naoružanih kriminalaca

Novi komandant

Vojnik među specijalcima

Spasoje Vulević u policiju je 2005. ušao kao oficir JNA. Prvi je srpski policajac koji je karijeru usavršio na FBI akademiji.

Odlukom tadašnjeg ministra Dragana Jočića, upućen je u bazu marinaca u Kvontinu, gde je postao pripadnik 233. klase. U toj klasi bilo je 300 polaznika - Amerikanaca, i predstavnika 29 zemalja.

Najznačajnija akcija pod njegovom komandom bila je hapšenje najveće terorističke grupe u Srbiji koju je činilo 16 vahabija iz Novog Pazara.

Milenko Božović
Milenko Božović

Božović ide za komandanta Granične policije

Milenko Božović, sadašnji komandant Žandarmerije, najverovatnije će biti imenovan za novog načelnika Granične policije, koja je bez šefa od maja 2014, kada je smenjen general Nenad Banović.

Vreme bez načelnika tu upravu dovelo je do mnogobrojnih problema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track