BALKAN POD BUDNIM OKOM: Putnici Er Srbije tri puta kontrolisani zbog islamskog kalifata
Foto: Rojters

Policija i dresirani psi sve proveravaju

BALKAN POD BUDNIM OKOM: Putnici Er Srbije tri puta kontrolisani zbog islamskog kalifata

Društvo -
U obaveštajnim i policijskim krugovima Evropske unije s velikom pažnjom motri i na Balkan kao put kojim su se nasilni islamski teroristi već kretali, odlazeći i dolazeći, bežeći iz Evropske unije, a evropska policijska agencija Europol je stavila do znanja da šverc oružja za islamske ekstremiste dolazi iz Turske i sa Zapadnog Balkana

BRISEL - Posle sukoba policije i islamskih terorista u Belgiji, putnici ka muslimanskim zemljama su naročito na briselskom aerodromu podvrgnuti najoštrijoj kontroli. Ali, osoblje obezbeđenja je temeljito, po triput, i to uz pomoć policajaca i dresiranih pasa, pretresalo i putnike koji su avionima "Er Srbije" kretali za Beograd.

To nije bilo slučajno, jer se u obaveštajnim i policijskim krugovima Evropske unije s velikom pažnjom motri i na Balkan kao put kojim su se nasilni islamski teroristi već kretali, odlazeći i dolazeći, bežeći iz Evropske unije, a evropska policijska agencija Europol je stavila do znanja da šverc oružja za islamske ekstremiste dolazi iz Turske i sa Zapadnog Balkana.

Ekstremisti koji su ubili novinare francuskog lista Šarli ebdo, policajce i ljude u jevrejskoj samoposluzi u Parizu su, po navodima medija, oružje delom kupili od švercera na briselskoj Južnoj železničkoj stanici, gde stižu i oružje i municija s Balkana. Gotografija čaure s oznakama fabrike iz bosanske fabrike u Konjicu su objavili svi mediji. Islamski mudžahedini, a državljani Francuske, još posle završetka rata u Bosni su došli na sever Francuske i počinili niz zločina, ubistava i napada na policiju.

Sada su italijanske vlasti, samo od početka januara, proterale sa severa Italije desetak imama koji su obavljali islamističku indoktrinaciju i vrbovali muslimane za odlazak u rat na strani "Islamske države" u Siriji i Iraku. Prošle godine je proterano trinaest imama koji su propovedali nasilje, a među njima su bili i islamski propovednici iz Bosne, iz zemalja Magreba i Bliskog istoka, piše torinski list "Stampa". Zvaničnici službi za suzbijanje terorizma su italijanskim medijima preneli da se iz Sirije u Italiju vratilo deset džihadista, "rešenih da počine atentate", a da su "džihadisti iz Italije otišli u Bosnu da se snabdeju lažnim dokumentima".

"Stampa" navodi da je utvrđeno da su ti džihadisti "mašinske puške i bombe mogli da kupe kod Sirijaca i Čečena, ali je drugačiji put da se dobiju lažni dokumenti... tu u prvi plan izbija uloga bosanskih muslimana, spremnih da prodaju savršeno falsifikovane lične isprave". Pažnji nije promaklo da se željena tvorevina ekstremista "Islamske države" - "kalifat" u Siriji i Iraku, na svojoj crno obojenoj mapi proširila i uključila - i Srbiju i ceo Balkan. Europol veliku pažnju usmerava i na Balkan, zahtevajući mnogo veću saradnju s policijama tamošnjih država, posebno jer su već pooštrene kontrole na spoljnim granicama "šengenskog prostora", a biće još mnogo oštrije što upravo dokazuje krajnje temeljit pretres putnika "Er Srbije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track