Ljajić o tužbi u Hagu: Srbija ne može da izgubi spor sa Hrvatskom
Foto: Nemanja Pančić

Presuda kao kraj jedne epohe

Ljajić o tužbi u Hagu: Srbija ne može da izgubi spor sa Hrvatskom

Društvo -
Srbija će od ove presude imati više koristi nego štete, smatra Ljajić, konstatujući kako je bilo zločina i na jednoj i na drugoj strani

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić siguran je da Srbija ne može da izgubi spor sa Hrvatskom pred Međunarodnim sudom pravde (MSP), i da će od tog procesa na kraju imati više koristi nego štete.

"Srbija neće biti optužena za ono što je za Hrvatska teretila svih ovih godina, od kad je podnela tužbu 1999. godine", kazao je Ljajić povodom izricanja presude MSP u Hagu po tužbi Hrvatske protiv Srbije, u vezi sa primenom Konvencije o sprečavanju i kažnjavanu genocida, najavljene za 3. februar.

Foto: AP
Foto: AP

Ljajić smatra da će se izricanjem te presude, u formalno-pravnom smislu zaokružiti jedna epoha u odnosima Srbije i Hrvatske, a da se suštinski neće puno šta promeniti."Kakva god presuda da bude... i jedna i druga strana imaće svoju interpretaciju onog šta se dešavalo tih ratnih godina", primetio je Ljajić, ali i dodao da je za Srbiju vrlo važno da se ta presuda donese.Prema njegovim rečima, sa stanovišta srpskih interesa, ovaj sudski spor nije najgora solucija koja je mogla da se dogodi, iako je podigao tenzije u odnosima između dve države.

"Srbija će od ove presude imati više koristi nego štete", smatra Ljajić, konstatujući kako je bilo zločina i na jednoj i na drugoj strani. Ako već nije moglo da se postigne rešenje vansudskim putem, dogovorom dve strane, ovo je dobar put za Srbiju da jedna međunarodna nezavisna sudska instanca da svoju ocenu i donese odluku, zaključio je Ljajić.

Upitan o aktuelnim događajima u vezi sa napadom na list "Šarli ebdo" i protestom muslimana u Novom Pazaru, Ljajić je istakao da je uveren da na našim prostorima neće doći do zaoštravanja situcije.Smirivanju strasti kod nas doprinela je izjava premijera da neće dozvoliti nikakvu eskalaciju mržnje, kao i apel Srpske pravoslavne crkve da se ne objavljuju karikature proroka Muhameda, istakao je Ljajić."Ipak, na jučerašnjem protestu u Novom Pazaru jasno je trebalo da se kaže da ako je skrnavljenje objavljivanje karikature, onda je isto toliko i skrnavljenje ubijanje ljudi", istakao je Ljajić.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track