NJUZVIK OTKRIVA: Kako su Piksi, Hamović i Drakulić deponovali novac u banci optuženoj za utaju!

Crno na belo: Nedeljnik Njuzvik Srbija u novom broju

NJUZVIK OTKRIVA: Kako su Piksi, Hamović i Drakulić deponovali novac u banci optuženoj za utaju!

Društvo -
Račune u švajcarskom ogranku britanske HSBC banke imalo je oko 50 ljudi povezanih sa Srbijom. Banka je bila zabrinuta kada je Zoran Ivković prebacio 20 miliona evra sa svog na račun Hamovićeve EFT grupe

BEOGRAD - Račune u švajcarskom ogranku britanske HSBC banke imali su Vuk Hamović, Zoran Drakulić i Dragan Stojković Piksi, objavio je u novom broju nedeljnik Njuzvik Srbija. Osim njih, novac je u Švajcarskoj deponovalo još oko 50 osoba povezanih sa našom zemljom.Njuzvik Srbija je imao uvid u više od 60.000 dokumenata, koji otkrivaju više od 100.000 klijenata banke, koji su 2006. i 2007. na računima imali više od 120 milijardi dolara. Kompjuterski tehničar Erv Falčani izazvao je pravu buru u svetu kada je policiji predao podatke o klijentima ove banke, a pojedini su otvaranjem računa hteli i da izbegnu plaćanje poreza u zemljama gde žive.Sumnjiva transakcijaNjuzvik piše da se na početku govorilo da je 38 osoba povezano sa Srbijom i da je na njihovim računima bilo nešto više od 43 miliona dolara, ali otkrili su da ih je oko 50 jer su mnogi od njih i državljani Kipra, Francuske i Rusije. Na srpskom spisku osim imena poznatih biznismena, sportista i stranaca koji posluju u Srbiji i regionu jesu i direktori manje poznatih firmi i javnosti potpuno nepoznate osobe, kao i članovi porodica pojedinih biznismena i političara.U jednom od dokumenata koje je pribavio Falčani piše da je 18. oktobra 2005. u ženevsku ispostavu banke ušao Vuk Hamović, vlasnik i predsedavajući EFT grupe, koja se bavi trgovinom strujom. S njim je bio i njegov poslovni partner Zoran Ivković, sada Hamovićev zamenik. Banka je bila zabrinuta što je Ivković prebacio 20 miliona evra sa privatnog računa na račun EFT.Njuzvik piše da Zoran Ivković ima stalno boravište u Moskvi, gde je rezident. Pre nego što se pridružio EFT, u januaru 2013, radio je kao direktor ruskih operacija „GML internešenel limitid“, gde je između 1995. i 2003. direktor bio Hamović. Ta kompanija je bila u središtu međunarodne istrage, koja je bila pokrenuta 2003, i završena je bez sudskog procesa.Prebacio novac na ženuNjuzvik navodi i dokument u kojem se pominje Zoran Drakulić, vlasnik „Ist pointa“:- Zvala je supruga vlasnika bankovnog računa i poručila da njen suprug želi da podari svu imovinu ženi, koja će otvoriti račun u našoj banci. Posle otvaranja računa, sva sredstva i kreditne kartice će se preneti na novi račun na ime njegove žene. Nije još poznato da li će gospodin Zoran Drakulić imati ovlašćenja za njen račun.Dragan Stojković Piksi s suprugom Snežanom imao je račun na kom je 2006. i 2007. bilo oko dva miliona dolara. Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, kaže da nema prekršaja ako je reč o računima firmi registrovanih u inostranstvu ili vlasnicima koji imaju dvojno državljanstvo.Ali ako su to računi firmi iz Srbije ili naših građana koji nemaju drugo državljanstvo, onda mora da se poštuje Zakon o deviznom poslovanju, koji jasno određuje kada možete imati novac u stranim bankama. Kada se utvrdi poreklo novca, onda se može pričati o njegovom pranju ili utaji poreza.

IstragaPOLICIJA ČEKA NALOG TUŽILAŠTVAKurir nezvanično saznaje u policiji da će pokrenuti istragu ako to od njih zatraži tužilaštvo. U Višem tužilaštvu kažu da ćemo biti obavešteni ukoliko postupak bude pokrenut.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track