Lončar: Da me danas neko zove, ponovo bih hteo da spasem bebu
Foto: Dragana Udovicic

Ministar o svojoj odgovornosti

Lončar: Da me danas neko zove, ponovo bih hteo da spasem bebu

Društvo -
Odgovoran sam zato što smo hteli da pomognemo jednoj životno ugroženoj bebi staroj pet dana, rekao je ministar

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je njegova odgovornost u helikopterskoj nesreći želja da se pomogne životno ugroženoj bebi.

Lončar je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da bi ponovo isto postupio, kao i da je tokom akcije spasavanja bebe iz Novog Pazara bio u kontaktu sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem. Govoreći o slučaju pada vojnog helikoptera 13. marta, kada je život izgubilo sedam osoba, Lončar je istakao da se o tome dovoljno govorilo i da je najbitnije da istražni organi i tužilaštvo rade svoj posao.

"Odgovoran sam zato što smo hteli da pomognemo jednoj životno ugroženoj bebi staroj pet dana", rekao je Lončar i dodao "danas da me neko zove, opet ću isto da radim, da pokušam da pomognem". Lekarske ekipe su bile prvobitno na VMA, ali je zbog vremenskih uslova, rečeno da helikopter ne može da sleti na VMA i da će sleteti na Surčin, dodao je Lončar.

O obaveznoj vakcinacijiMinistar zdravlja je istakao da iza odluke o obaveznoj vakcinaciji dece stoji struka, da je njen cilj da se podigne svest građana i da u 21. veku ne bude oboljenja za koje nema razloga da ih bude. Lončar je rekao da takva odluka koja nije doneta samo u Srbiji, nego i u civilizovanom svetu i EU, da je procenat vakcinacije u razvijenim zemljama preko 96 odsto, dok je u Srbiji ispod 90 procenata.On je naglasio da se nije došlo ni do jednog podatka da vakcina stvara neke probleme i da odluku o tome da će dete biti vakcinisano donosi pedijatar. Lončar je istakao da u slučaju da se dete ne vakciniše, postoji odgovarajuća procedura i da se sprovodi postupak po zakonu i da roditelji koji ne vakcinišu dete, u slučaju da ono oboli, sami snose troškove.Ministar zdravlja je, takođe, najavio da sva deca koja žele da se vakcinišu mogu to da učine petovalentnom vakcinom.Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 17. aprila izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti pa će vakcinacija dece ubuduće biti obavezna za sve i za nju neće biti potreban pismeni pristanak pacijenta, odnosno zakonskog zastupnika deteta.Govoreći o uticaju mera štednje na rad njegovog ministarstva u proteklih godinu dana, Lončar je istakao da se pokušalo da se na svemu ostvare uštede, da se u tome uspelo počev od smanjenja broja automobila i putnih troškova do toga da se za mnogo manje novca kupe iste količine lekova. "Na jednoj partiji imamo za šest meseci uštedu preko dve milijarde i šest miliona dinara", precizirao je Lončar.On je dodao da su ušteđene desetine miliona evra racionalnom nabavkom i preraspodelom sredstava, a da pri tom ostane novca za uvođenje novih lekova. Lončar je dodao da je od maja, od kada je preuzeo dužnost, do danas odobreno više od 1.540 zapošljavanja u zdravstvu, od čega preko 500 lekara, a ostalo su medicinske sestre. U septembru je odobreno 1.207 specijalizacija, a u martu 433 specijalizacije, precizirao je Lončar.

Završetak Kliničkog centra u Nišu

Lončar je najavio da bi Klinički centar Niš trebalo da bude završen do kraja 2016. godine i dodao da bi "sledećeg meseca trebalo da bude gotova projektna dokumentacija za Novi Sad i u julu projektna dokumentacija za Klinički centar Beograd".

Govoreći o radu vlade u proteklih godinu dana, Lončar je ocenio da je uvek moguće bolje, ali da je ono što je urađeno u tom periodu izuzetno i da je u Srbiju stigao "gama nož", koji "do druge polovine avgusta treba da proradi".

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track