Blokada za srpske kamione!

Mađari nas bojkotuju

Blokada za srpske kamione!

Društvo -
Država gubi milione jer mađarski carinici ne puštaju šlepere preko granice zbog navodne trgovine ljudima

BEOGRAD - Bojkot?!Već 15 dana traje blokada kamionskog tranzita na graničnim prelazima s Mađarskom. Njihovi carinici ne dozvoljavaju srpskim, ali ni ostalim šleperima, koji prevoze robu iz Turske, Grčke i Bugarske ka EU, da normalno saobraćaju, pa su se formirale kolone duge i do 10 kilometara.

Neđo Mandić, predsednik Poslovnog udruženja za međunarodni transport, kaže da mađarski carinici namerno koče ulazak kamiona.

- Kamioni čekaju na terminalima i duže od 12 sati. Za to vreme inostrani transporteri zaobilaze Srbiju u širokom luku i prebacuju se na rumunski putni koridor. Država trpi milionsku štetu, ali niko ne reaguje. Ako tranzit jednom ode na Rumuniju, naši auto-putevi zvrjaće prazni! - tvrdi Mandić.

Špediteri iz Subotice navode da je nezvanični razlog ovog maltretiranja - kontrola trgovine ljudima.

- Kamioni dođu na izlaz i ne puštaju ih na mađarski terminal jer je navodno pun. Kao, traže emigrante! A vrlo su maštoviti: gledaju iza retrovizora, između plastike... Kao da neko tu može da se sakrije, dok s druge strane nema žive duše. Svesni smo da je ovo bojkot, često im pada sistem, carinika nema na terminalu... Kasnimo sa isporukom robe - tvrde špediteri.

S druge strane, u Ministarstvu infrastrukture navode da i ne znaju da postoji problem.

Mađari: Problema nema!

Kurir je pokušao da dođe i do predstavnika mađarskog Ministarstva transporta, a predstavnica za štampu Erika Rukoji samo je kratko rekla da „nikakvih problema nema“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track