Patrijarh srpski Irinej ekskluzivno: Istina o Draži je spora, ali dostižna
Foto: Aleksandar Jovanović

Kraj rata

Patrijarh srpski Irinej ekskluzivno: Istina o Draži je spora, ali dostižna

Društvo -
Želeo bih da epilog rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića bude ujedno i pomirenje srpskog naroda. I verujem da će tako biti. I da više neće biti tih ideoloških podela srpskog naroda na partizane i četnike, poručio je Nedeljniku patrijarh srpski Irinej

"Normalno da se Crkva zalaže da proces rehabilitacije Draže Mihailovića ide svojom tokom. Neka istina konačno progovori. I nadam se da će progovoriti", konstatovao je patrijarh srpski Irinej, osvrnuvši se na višegodišnji proces rehabilitacije četničkog đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Patrijarh je ocenio i da ovaj proces može da ima ogroman značaj za srpski narod, te da može da stavi tačku na ideološke podele Srba na četnike i partizane. "Ja bih želeo da epilog rehabilitacije Mihailovića bude ujedno i pomirenje srpskog naroda. I verujem da će tako biti", naveo je poglavar SPC.

Upitan da li to ipak znači da SPC zapravo podržava rehabilitaciju četničkog vođe, patrijarh je ukazao da "SPC podržava samo istinu".

"Istina je najlekovitija za sve nas. I za narod i za crkvu. I za našu prošlost i za našu sadašnjost i za našu budućnost", dodao je patrijarh Irinej.

Govoreći o značaju rehabilitacije Draže Mihailovića, patrijarh je naglasio: "Istina je spora, ali dostižna".

"Vreme je da istoriju prepustimo istoričarima, a da srpski narod prestane da se deli samo na osnovu toga ko je nekad kojim putem pošao", poručio je patrijarh srpski Irinej.

On je potvrdio da je nameravao da prisustvuje završnoj reči u sudskom procesu. "Želeo sam da odem da podržim istinu, ali sam zbog obaveza i priprema Sabora SPC bio sprečen. Crkva je imala svog predstavnika", zaključio je poglavar Srpske pravoslavne crkve za Nedeljnik.

Foto Wikipedia
Foto Wikipedia

(Nedeljnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja