PUKLA BRUKA: Ministarka u gej skandalu!
Foto: Marina Lopičić

Izbor za nagradu Gej strejt alijanse

PUKLA BRUKA: Ministarka u gej skandalu!

Društvo -
Članovi žirija tvrde da su trpeli pritiske i da je nagrada Duga nameštena Jadranki Joksimović. Najviše glasova imao transrodni major Helena

BEOGRAD - Članovi žirija za dodelu nagrade Duga, koju daje Gej strejt alijansa, optužili su čelnike te organizacije da su namestili da priznanje dobije ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Kako tvrde, većina članova bila je za to da se nagrada dodeli transrodnom penzionisanom majoru Vojske Srbije Heleni (M. V.), zbog čega bili izloženi pritiscima, posle kojih je njih četvoro napustilo izbor.

Svi namagarčeniNagrada Duga dodeljena je Joksimovićevoj na svečanosti u Skupštini Beograda 15. maja, ali je ubrzo izbio skandal pošto jer članica žirija, novinarka Jovana Gligorijević, objavila na Tviteru da su ona i još troje članova istupili iz žirija. Takođe, navela je i da je šest od devet članova bilo za to da nagrada ode u ruke majora Helene, ali da je rukovodstvo Gej strejt alijanse vršilo pritisak da priznanje dobije ministarka. Osim nje, žiri su iz istih razloga napustili i novinari Ivana Konstantinović i Nikola Radišić, kao i bloger Boris Trivan. Uz glavnu urednicu Politike Ljiljanu Smajlović i gej aktivistu Predraga Azdejkovića, žiri je imao ubedljivu većinu od šest glasova za Helenu, dok je za Jadranku Joksimović glasalo troje članova. Gligorijevićeva je na internet sajtu nedeljnika Vreme objavila da su iz pomenute organizacije telefonom zvali članove žirija i ubeđivali ih da promene svoju odluku, uz objašnjenje da bi dodela priznanja Heleni mogla da ugrozi reputaciju nagrade.- Zastrašujuće je da transfobija dođe iz krugova koji treba da se bore protiv nje, naročito ako joj koren leži u sitnom, šićardžijskom politikantstvu... Svi smo ispali namagarčeni: pre svih Helena, kojoj je naneta velika nepravda, a potom i Jadranka Joksimović jer verujem da nije želela da na ovakav način dobije nagradu - navela je ona, a njene navode potvrđuje i gej aktivista Predrag Azdejković:- Tačno je sve što su rekli. Helena jeste imala većinu glasova, ali je vršen pritisak na žiri uz objašnjenje da bi to ugrozilo značaj nagrade. Osim toga, Helena je bila u javnom sukobu sa Ministarstvom odbrane, pa su verovatno računali da ne bi bilo pametno da je ona dobije. Ogoljeno rečeno, kad se državi nešto da, u ovom slučaju nagrada, očekuje se da se od nje nešto i dobije.

Ni kriva ni dužna...  Jadranka  Joksimović
Ni kriva ni dužna... Jadranka Joksimović

S druge strane, v. d. predsednika Gej strejt alijanse Lazar Pavlović uverava da ne stoje optužbe članova žirija.- Smatramo da je nekorektan deo stvari koje su izneli članovi žirija, kao i da dobar deo toga nema veze sa dodelom nagrade, već sa nekim drugim agendama - poručuje Pavlović.Sve je to stvar žirijaMinistarka Jadranka Joksimović kaže za Kurir da je njoj najvažnije šta je učinila za LGBT zajednicu i da je ne interesuje šta je prethodilo dodeli nagrade..- Ne znam šta se dešava. Kandidovali su me Gej strejt alijansa, Labris i Parada ponosa. Važno je ono što sam uradila na tom polju, a sve ostalo je stvar žirija - zaključuje Joksimovićeva. Inače, ministarka je reagovala juče povodom teksta „Ministri se posvađali zbog đenerala Draže“ i tvrdi da o pomenutoj temi u tekstu - ko je od ministara pozdravio odluku suda o rehabilitaciji, a ko nije - nije diskutovala na sednici Vlade.

HelenaNE ZANIMA MENesuđeni dobitnik nagrade major Helena kaže za Kurir da je ne zanima buka koja se digla u vezi sa tim priznanjem.- Ravnodušna sam. Nisam ni očekivala da dobijem nagradu. To me se ne tiče - rekla je ona.

KAKO JE KO GLASAOZa major Helenu1. Boris Trivan, programski direktor Instituta za digitalne komunikacije2. Ivana Konstantinović, novinarka B923. Jovana Gligorijević, novinarka Vremena4. Nikola Radišić, novinar N15. Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbijskog infocentra6. Ljilja Smajlović, urednica PolitikeZa Jadranku Joksimović1. Jovanka Todorović, koordinatorka Labrisa2. Milica Radović, aktivistkinja Gej strejt alijanse3. Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track