DAČIĆ: Do kraja godine 20 ambasadora ide u penziju
Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova

Ministarstvo spoljnih poslova

DAČIĆ: Do kraja godine 20 ambasadora ide u penziju

Društvo -
Cilj nam je da se do kraja godine promeni ukupno trećina našeg diplomatskog kadra u inostranstvu. Cilj je da se imenuje 34 nova šefa konzularnih predstavništava od 98 koliko ih ima. Ima ambasadora koji će otići u penziju, rekao je Dačić

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je danas da je cilj tog ministarstva da do kraja godine bude imenovano 34 nova šefa diplomatskih predstavništava Srbije i da će 20-tak ambasadora otići u penziju.

"Cilj nam je da se do kraja godine promeni ukupno trećina našeg diplomatskog kadra u inostranstvu. Cilj je da se imenuje 34 nova šefa konzularnih predstavništava od 98 koliko ih ima. Ima ambasadora koji će otići u penziju", rekao je Dačić za RTS.

Dačić je dodao da je napravljena greška kada su neki ambasadori vraćeni, a da nisu postavljeni novi, navodeći da je već napravljena lista od 15 novih ambasadora koji su u procesu odlučivanja.

Naveo je i da se traži najbolje rešenje za ambasadora u Nemačkoj, kao i da proces njegovog izbora ne treba da traje tri godine. Dačić je naveo da u tom ministarstvu radi 1.100 ljudi i da je izvesno da će doći do smanjenja broja zaposlenih.

"Ne možemo da pravimo komisije koje bi ispitivale ono što se desilo pre 10-20 godina, ali važno da imamo nivo diplomatske službe koja će moći da odgovori teškim spoljnopolitičkim uslovima.

Potrebna nam je efikasna i moderna diplomatija koja će pratiti savremene tokove diplomatske službe. Ima 20-tak ambasadora koji će otići u penziju", kazao je Dačić.

U Srbiji se danas obeležava Dan srpske diplomatije, a Dačić je na pitanje da li je zadovoljan stanjem u srpskoj diplomatiji rekao da je u smislu zaštite nacionalnih i državnih interesa, evrointegracija, razvijanja dobrih odnosa sa tradicionalnim prijateljima i najvažnijim državama sveta, kao i regionalnoj saradnji, stanje popravljeno na bolje.

Vlada Srbije ustanovila je Dan srpske diplomatije koji se obeležava u spomen osnivanja Knjaževske kancelarije inostranih dela Kneževine Srbije 29. maja 1839. godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja