Najnovije vesti

NJIHOVA KRV JE LEK: Dva Srbina preživela ebolu
Foto: Printscreen Yt

Pobedili opaku bolest

NJIHOVA KRV JE LEK: Dva Srbina preživela ebolu

Društvo
Dvojica Beograđana preživela su ebolu i tek kada su sto odsto bili sigurni da su izlečeni, vratili su se kućama

Radi se o zdravstvenim radnicima u tridesetim godinama koji su se u Srbiju vratili pre četiri, odnosno tri meseca. Bili su angažovani u italijanskoj terenskoj bolnici u najugroženijem gradu Sijera Leonea i lečili su inficirane od ebole. Nisu želeli da se o tome priča u javnosti jer su samo porodici rekli da su oboleli od opakog virusa.

Do pre mesec dana bili su pod zdravstvenim nadzorom naših lekara iz Zavoda za javno zdravlje Beograd. Redovno su im se javljali, a imali su i obavezu da ih obaveste ukoliko primete bilo kakve promene zdravlja. I sada, nakon dva meseca konstantne kontrole, oni su potpuno izlečeni. A ostao im je i imunitet na ebolu.

- Institutu za javno zdravlje „Batut“ je preko kanala međunarodnog zdravstvenog pravilnika javljeno da su dva naša državljanina obolela od ebole. Objasnili su nam da su radili sa inficiranima, ali da su uprkos merama zaštite i oni dobili virus - kaže dr Dragan Ilić, direktor „Batuta“.

Mladići su po saznanju da imaju ebolu izričito tražili da ostanu u Sijera Leoneu i da ih nipošto ne prebacuju u Srbiju. - To je na neki način herojsko delo. Nisu želeli da virus donose u Srbiju. Mislili su na svoju porodicu, prijatelje i građane Srbije - ističe dr Ilić.

Svetska zdravstvena organizacija na terenu odlučuje da li pacijenti mogu da se prebace u svoju državu ili se leče tamo gde su inficirani. Mladićima su uslišili želju i oni su ostali u terenskoj bolnici, gde su ih lečile kolege.

Po dobijanju sertifikata da nemaju više ebolu, dobili su i mogućnost da putuju i poslati su u Beograd, gde su ih na aerodromu, po proceduri, sačekali sanitarni inspektori.

Njihova krv je lek

Ova dvojica Beograđana sada u krvi imaju svojevrstan „serum za oporavak“, što je novo ime za krv oporavljenih pacijenata, za koju se veruje da sadrži posebna antitela koja pomažu u borbi protiv ebole.

- Transfuzija krvi ima neke sličnosti s vakcinama na čijem se razvoju radi, u kojima se koriste veštačka antitela slična onima koja su pronađena u krvi preživelih. Tretman transfuzijom krvi moraće da prođe stroge testove kako bi se utvrdilo da li je uspešan - objašnjava dr Dragan Ilić.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...