Rojters: Francuzi tuže Srbiju zbog umetničkih dela

Rojters: Francuzi tuže Srbiju zbog umetničkih dela

Društvo -
Narodni muzej u Beogradu od 1949. godine do danas ilegalno držao ova dela, tvrde tri francuska naslednika kolekcije od preko 400 dela Renoara, Matisa i Dega

PARIZ - Tri francuska naslednika kolekcije od preko 400 umetničkih dela, među kojima i dela slikara 19. veka Renoara, Matisa i Dega, tužili su Srbiju tvrdeći da je Narodni muzej u Beogradu od 1949. godine do danas ilegalno držao ova dela.

Kako navodi britanska agencija Rojters, ovih 429 umetnina su deo kolekcije koja je pripadala čuvenom francuskom kolekcionaru i trgovcu umetničkim delima, Ambroazu Volaru, koji je poginuo u nesreći jula 1939. godine. Čim je buknuo Drugi svetski rat u Evropi, deo njegove kolekcije je prebačen kod Jugoslovena Eriha Šlomovića na čuvanje, međutim Šlomović, koji je bio Jevrejin, ubrzo je uhapšen i ubijen u koncentracionom logoru 1943. godine.Jugoslovenska vlada je kasnije rekvirirala pomenuta umetnička dela i stavila ih u Narodni muzej, piše Rojters. Advokati podnosioca tužbe tvrde da je Narodni muzej, koji je dozvolio izlaganje u inostranstvu nekih od ovih umetnina, itekako svestan njihove sporne prošlosti.

"Priča "Kolekcije Volar/Šlomović" i zakonske odluke donete u Francuskoj stvorile su višedecenijsko komešanje na međunarodnoj sceni i nijedan kustos ili direktor muzeja koji drži ova dela ne može biti nesvestan te činjenice", napisao je advokat Fransoa Onora u tužbi podnetoj u sredu, u koju je Rojters imao uvid.

Povodom drugih 190 slika čiji je vlasnik bio Volar, ali koje je kasnije ostavio u Parizu Šlomović, Volarovi naslednici su vodili sudske sporove koje su na kraju i dobili u žalbenom postupku 1996. godine. U toj kolekciji, ističe Rojters, nalazi se čitavo blago impresionista i drugih dela 19. veka, mrtva priroda Pola Gogena, litografije Pola Sezana i Meri Kasat, više od 50 pastela i crteža Edgara Dega, kao i određeni broj radova Pjer-Ogista Renoara čije su teme žene, plesačice i svirači gitare. U kolekciji se nalaze i dela drugih velikih slikara 19. veka i početka 20. veka - Pjera Bonara, Kamija Pisaroa i Morisa Utrila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track