OMBUDSMAN ZABRINUT: Medijske slobode ne počivaju na herojima!
Foto: Tanjug / Tanja Valič

Saša Janković o stanju u srpskim medijima

OMBUDSMAN ZABRINUT: Medijske slobode ne počivaju na herojima!

Društvo -
Novinari u Srbiji koji odluče da kritikuju vlast, prema oceni zaštitnika građana, skoro sigurno će se susresti s poteškoćama u radu

Stanje medijskih sloboda u regionu i delu Evrope zabrinjavajuće je loše i potrebno je obezbediti bolju zaštitu medijskih poslenika, smatra ombudsman Saša Janković.

Sloboda medija ključna je za razvoj demokratskog društva. Ovo je ocena oko koje se praktično svi slažu. Međutim, priča o uticajima i pritiscima vlasti na novinare, izaziva brojne kontroverze. Zaštitnik građana Saša Janković na konferenciji "Sloboda govora, sloboda medija i autocenzura u zemljama OEBS-a" ocenio je da je stanje medijskih sloboda u regionu zabrinjavajuće loše.

Novinari u Srbiji koji odluče da kritikuju vlast, prema oceni zaštitnika građana, skoro sigurno će se susresti s poteškoćama u radu. Zbog toga im je, kaže Saša Janković, potrebna veća zaštita.

„Nama je danas dovoljno i to je razlog zbog koga mnogi odustaju od svojih principa, zbog koga podležu autocenzuri i taj razlog treba prihvatiti kao realan. Ne može se medijska sloboda zasnivati na herojima“.

Prema njegovim rečima, pretpostavka za slobodu medija je demokratsko društvo, ali demokratija ne može postojati bez razumnog stepena slobode medija i izražavanja.

"Koliko je sloboda medija uslov za demokratsko društvo, toliko je i posledica”", rekao je Janković.

On je rekao da sloboda medija nije privilegija već nužnost i da medijima ta sloboda mora biti garantovana, kako bi građani sebi omogućili ostale slobode.

Janković je rekao da sloboda medija od medijskih radnika zahteva povišen stepen otpornosti na pritiske i dodao da mnogi od njih odolevaju pritiscima, ali da ima i onih koji su deo problema, a ne rešenja.

On je istakao da se odnos vlasti ne može ceniti prema tome kakvi se zakoni donose ili kakve izjave daju, uz opasku da će se retko čuti negacija potrebe za slobodom medija, ali da praksa pokazuje drugačiju sliku.

Prema njegovim rečima, odnos vlada prema kritičkim medijama je indikator postojanja ili nedostatka slobode medija i izražavanja.

Privatizacija nije univerzalni lek

Povlačenje države iz vlasništva u medijima i transparentost finansiranja bitni su za smanjenje pritisaka na medije, ocenjeno je na konferenciji. Ipak, privatizacija medija nije uvek donela željene rezultate.

„Pre nekoliko dana ugašen je informativni program radija B92. Stanica je devesesetih godina imala misionarsku ulogu i bila je jedan od šampiona sllobode izražavanja zapadnog Balkana“, kaže Izabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

Poblem slobode medija nije samo srpski. Učesnici konferencije navode da je uočljiv trend pogoršanja u ovoj oblasti među državama članicama OEBS-a.

Iako je konferecniji prisustvovao i predstavnik Ministarstva za kulturu i informisanje - državni sekretar Saša Mirković, nije bilo predviđeno da i on govori na skupu. Mirković zbog toga nije želeo ni da daje izjave za medije.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track