PRESTIŽNA LISTA: Beogradski univerzitet ponovo među 400 najboljih na svetu
Foto: Dragana Udovičić

Samo dva odsto svetskih univerziteta

PRESTIŽNA LISTA: Beogradski univerzitet ponovo među 400 najboljih na svetu

Društvo -
Akademsko rangiranje univerziteta u svetu sprovodi Univerzitet Cao Tun i kao kriterijumi se gledaju naučno-istraživački rad, uticaj na nauku, citiranost radova, odziv u pojedinim oblastima, uticaj univerziteta u regionu

BEOGRAD - Univerzitet u Beogradu zadržao je svoju poziciju na Šangajskoj listi i nalazi se među 400 najboljih svetskih univerziteta. Na listi koja je danas objavljena, a koja svake godine rangira 500 najboljih univerziteta na svetu, Beogradski univerzitet se nalazi između 301. i 400. mesta, kao i prethodne dve godine.

Beogradskog univerziteta, međutim, više nema na listi 200 najboljih u oblasti matematike i fizike, koje se takođe rangiraju na toj akademskoj skali. Na listi već drugu godinu zaredom nema Zagrebačkog sveucilišta, a od univerziteta u regionu nalazi se samo još Univerzitet u Ljubljani, koji je rangiran između 401. i 500. mesta.

Univerzitet u Beogradu se prvi put na prestižnoj Šangajskoj listi našao 2012. godine. Inače, prvih deset mesta na Šangajskoj listi za 2015. zauzima osam američkih i dva britanska univerziteta. Prvi je trinaestu godinu zaredom Harvard, a slede ga Stenford, MIT, Berkli, britanski Kembridz, Prinston, Tehnološki institut Kalifornija, Kolumbija, Čikago i britanski Oksford.

Najbolji univerziteti u kontinentalnoj Evropi su Švajcarski federalni institut za tehnologiju, koji je 20. na listi, zatim Univerzitet u Kopenhagenu i i Univerzitet "Pjer i Marija Kiri" iz Pariza, koji su na 35. odnosno 36. mestu. Univerzitet u Tokiju, koji su na 21. mestu, zauzima vodeću poziciju među visokoškolskim ustanovama u Aziji, dok je Univerzitet u Melburnu, inače na 44. mestu Šangajske liste, najbolji među svim univerzitetima u Okeaniji.

Akademsko rangiranje univerziteta u svetu sprovodi šangajski Univerzitet Cao Tun i kao kriterijumi se gledaju naučno-istraživački rad, uticaj na nauku, citiranost radova, odziv u pojedinim oblastima, uticaj univerziteta u regionu. Mada je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track