OČAJ IZBEGLICA: Bebe su mi spavale na kiši, ostali smo i bez para za hranu
Foto: Zorana Jevtić

Nesrećnik koji je sa decom proveo dramatičnu noć

OČAJ IZBEGLICA: Bebe su mi spavale na kiši, ostali smo i bez para za hranu

Društvo -
Sirijac Mohamed Šeho strahuje za zdravlje dvomesečnih bliznakinja Šekse i Ajše, koje su pokisle do gole kože jer tri dana žive u parku kod Železničke stanice u Beogradu. Cilj mu je Nemačka

BEOGRAD - „Najviše se brinem za svoje dvomesečne bliznakinje da se ne razbole jer su skroz pokisle, a duvao je i jak vetar. Nemamo više para ni za dečju hranu, a kamoli za hotel, pa smo se krili ispod krošnje drveta dok je padala kiša.“Ovako za Kurir počinje svoju potresnu priču Mohamed Šeho (38), jedan od izbeglica iz Sirije, koji je prekjučerašnju hladnu i kišovitu noć sa ženom i dvoje male dece proveo pod vedrim nebom.

- Došli smo u Srbiju pre nekoliko dana, veliki put smo prešli do vaše zemlje.

Cilj nam je Nemačka, ali dalje ne možemo, ne znamo kako da stignemo ni do Mađarske. Novca više nemamo, sve smo dali ljudima koji su nas doveli ovde. Kad mi ćerke ovo pojedu, ne znam čime ćemo da ih hranimo - priča Mohamed i pokazuje polupraznu kutiju sa dečjom hranom.

Ne odustaje... Mohamed Šehosa ćerkama
Ne odustaje... Mohamed Šehosa ćerkama

Živeli lagodnoNjegove dvomesečne bliznakinje Šeksa i Ajša nemirno spavaju u očevom naručju u parku u blizini Železničke stanice u Beogradu. Umesto da prve dane svog života provedu u udobnoj kolevci sa zvečkama, okružene ljubavlju, ove devojčice bile su prinuđene da nekoliko nedelja po rođenju krenu na put koji može da ih košta života.- Nismo bili neki bogataši u Alepu, ali imali smo miran i udoban život, radio sam u velikoj kompaniji i radovao se dugoočekivanom rođenju dece. Hvala dobrim ljudima ovde koji su nam dali pelene, benkice i vlažne maramice za decu, neću im to zaboraviti do kraja života - priča i dodaje da se većina njihovih saputnika trudi da im pomogne. S obzirom na to da građanski rat u Siriji traje već nekoliko godina, pitali smo ga kako se odlučio na tako smeo korak kao što je podizanje dece u gradu u kom svakodnevno padaju bombe.- Ma koliko suludo zvučalo, čovek se na sve navikne. Verovao sam da će život pobediti rat, ali čim su se devojčice rodile, shvatio sam da sam pogrešio. U Siriji nema životaIzdržao bih ja, ali tamo više nema života za njih. Kako znam i umem, moram da se dokopam Nemačke, radiću sve, prihvatiću bilo kakav posao. Samo da one prežive... - priča Šeho i dodaje:- One zaslužuju bolji dom od ove krošnje drveća.

Puko mu film ministar unutrašnjih poslova Bavarske MNOGO JE AZILANTIMA 143 EVRA, TO JE PLATA U SRBIJI!Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joahim Herman zatražio je da se azilantima sa Balkana drastično smanji takozvani džeparac od 143 evra mesečno. On je ocenio da su takva izdvajanja „bezobrazluk“ prema nemačkim poreskim obveznicima.- Pare koje se daju tražiocima azila sa Balkana predstavljaju podsticaj za mnoge Balkance da dođu u Nemačku i taj novac ponesu kući - rekao je Herman, a njega je podržao i ministar finansija Markus Zeder, izjavivši da je 143 evra iznos jedne mesečne plate u Srbiji ili na Kosovu.

Aleksandar Vulin kategoričanNEĆEMO DIZATI ZID PREMA MAKEDONIJI!U poslednje vreme sve glasnije se čuju predlozi da, po uzoru na Mađarsku, i Srbija podigne zid na granici s Makedonijom kako bi sprečila veliki priliv azilanata. Međutim, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže za Kurir da se ne razmatra ta mogućnost.

Čedomir JovanovićMRŽNJU PREMA NJIMA STVARAJU GLUPI LJUDI!- Atmosfera mržnje prema imigrantima koju stvaraju neodgovorni, glupi i zatucani ljudi, koji odjek takvog razmišljanja dobijaju u medijima, preti da postane nova sramota koju ćemo svi zajedno nositi na licu. Nisu nam strane nesreće sa kojima se susreću migranti iz Bliskog Istoka - naveo je Čedomir Jovanović, lider LDP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track