OČAJNI SIRIJAC: Brat me je do Srbije nosio na rukama!
Foto: Zorana Jevtic

Ispovest migranta koji je u ratu ostao invalid

OČAJNI SIRIJAC: Brat me je do Srbije nosio na rukama!

Društvo -
Invalidom me je učinila bomba bačena na moju kuću u Alepu. Čak i bez nogu, znao sam da moram da bežim i da uspem, priča Ahmed Ahmeti

BEOGRAD - Poslednje čega se sećam je da sam bio i kuhinji i kuvao kafu kada je na moju kuću u Alepu pala bomba. Sledeće što znam je da sam se probudio u bolnici bez obe noge iznad kolena.Ovako za Kurir počinje svoju tragičnu priču Ahmed Ahmeti (27) iz Sirije dok u invalidskim kolicima sedi u parku u blizini Železničke stanice u Beogradu.Planirao ženidbuNa dalek put kod rođaka u Švedskoj krenuo je sa bratom, koji uporno pokušava da ga spreči da podeli svoju priču sa novinarima.- Stariji je od mene skoro deset godina, on je moj zaštitnik. Porodica nam je ostala u Siriji, a brat je krenuo sa mnom da mi pomogne. Ceo put me je ili nosio ili gurao moja kolica. Bez njega, danas ne bih bio živ - zahvalno gleda u namrštenog brata Ahmed. Da nije bilo rata, ovaj mladi Sirijac bi danas bio srećno oženjeni, diplomirani inženjer mehanike. Međutim, posle bombaškog napada na njegov dom doktori nisu uspeli da mu spasu noge jer su bile potpuno smrskane.- Obožavao sam fakultet i jedva čekao da se zaposlim. Našao sam i devojku kojom sam nameravao da se oženim, ali onda su krenule borbe... Jednog dana si zdrav i perspektivan mladić iz dobrostojeće porodice, drugog si invalid i nemaš više ništa u životu - priča Ahmed i priznaje da je posle saznanja da je izgubio obe noge zapao u depresiju. Međutim, iz užasnog emotivnog stanja izvukao ga je upravo - rat.- Jednog jutra me je probudila pucnjava i tada se u meni nešto preokrenulo i shvatio sam da hoću da živim! Čak i bez nogu. Bombe su i dalje padale i znao sam da moram da bežim, da uspem - kaže Ahmeti dok očekuje da mu se u Beogradu priključi ostatak porodice da bi krenuli zajedno za Mađarsku. Zid na granici ga, kaže, ne brine:- Fizičkih prepreka se ne plašim. Šta sam sve preživeo, toga se ne bojim. Zidovi u srcu su ti koji su opasni.

Zaštita porodicaMinistar Aleksandar Vulin izjavio je da se medicinskom brigom o migrantima brine o lokalnom stanovništvu.- Pitanje šta raditi za migrantima pitanje je za milion dolara - rekao je Vulin.

Hans Šoder iz UNHCROGRADE NISU REŠENJEŠef misije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Srbiji Hans Šoder izjavio je da je zadovoljan stavom srpskih vlasti prema migrantima i dodao da se sa Vladom Srbije već pravi plan za predstojeću zimu.- Ograde nisu rešenje i UNHCR se protivi tome - rekao je Šoder.Inače, mađarska vlada odlučila je da angažuje nekoliko hiljada policajaca duž granice Mađarske sa Srbijom, najavio je šef kabineta mađarskog premijera Janoš Lazar i istakao da je su oni neophodni zbog „izuzetno agresivnog ponašanja migranata“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja