Diković: Vojska spremna na sve izazove

Diković: Vojska spremna na sve izazove

Društvo -
Osnovni ciljevi reforme srpskih oružnih snaga koje se sprovode proteklih desetak godina jeste da postane brojčano manja, tehnički opremljena i profesionalna vojska, spremna da odgovori bezbednosnim rizicima

BEOGRAD - Načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković poručio je da je vojska sposobna da odgovori na sve bezbednosne izazove sa kojima se susreće Srbija, ali da najbolji način da se jedna država odbrani jeste da se postara da je niko ne napadne.

Diković je među bezbednosnim izazovima Srbije izdvojio situaciju u Kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije, u kojoj Vojska Srbije, kako je istakao, ima ulogu faktora stabilnosti.

Prema njegovim rečima, na tom području ima provokacija od strane Albanaca sa KiM, ali Vojska Srbije je u svim takvim prilikama postupala u skladu sa propisima, što potvrđuje i efikasna saradnja sa Kforom, sa kojim su, osim čestih zajedničkih patrola, uspostavljene i takozvane vruće linije kako bi se komunikacija u incidentnim situacijama učinila što efikasnijom.

Osvrćući se na proces reforme Vojske Srbije, Diković je rekao da su osnovni ciljevi reforme srpskih oružnih snaga koje se sprovode proteklih desetak godina brojčano manja, tehnički opremljena i profesionalna vojska, spremna da odgovori bezbednosnim rizicima, odnosno stvaranje vojske po meri i u funkciji državnih interesa.

"Reforma vojske je proces koji se ne može zaustaviti. Ona je podređena savremenim i budućim bezbednosnim izazovima. I, posebno, ovi budući bezbednosni izazovi je čine nezaustavljivim procesom. Zbog toga je veoma bitna elastičnost organizacije i brzo prilagođavanje novim uslovima koji se zaista u poslednje vreme brzo menjaju", kazao je Diković.

Sistem odbrane, prema njegovim rečima, trenutno ima oko 36.000 ljudi, po čemu je, ako se uzme u obzir broj stanovnika, u vrhu u regionu.

"Kod nas, možda, postoje veći bezbednosni izazovi u odnosu na neke zemlje u regionu, ali to je ta racionalna mera. Pored toga što smo smanjili brojnu veličinu, mi smo jedinice popunili sa profesionalnim vojnicima. Opremili smo deo jedinica po modelu "21". To je najsavremeniji model, to je svetski standard", kazao je Diković.

Kao važna dostignuća reforme VS Diković je naveo i osavremenjivanje telekomunikacione i informatičke opreme, opremanje specijalnih jedinica po svetskim standardima, razvijanje trenažnog aviona domaće proizvodnje, unapređivanje opreme za snimanja iz vazdušnog prostora i postavljanje vojne industrije na noge.

"Uradili smo šta smo mogli. Naša želja i, inače, svrha reformi, jeste da vojska poseduje određene sposobnosti. Procena sposobnosti vojske, trenutno, mora biti realna, jer samo tako možemo imati koristi od te ocene. Ne smemo precenjivati, ali ni potcenjivati trenutnu sposobnost vojske. U ovom momentu Vojska Srbije je sposobna da odgovori bezbednosnim izazovima sa kojima se susreće Republika Srbija. To građani treba da znaju, i tu dileme nema", rekao je Diković.

Komentarišući predloge o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, Diković je rekao da ne razume zašto bi sistem koji je nabolje menjan jednu deceniju iko poželeo da vraća na početak, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je svakom građaninu koji želi da služi vojni rok to i omogućeno.

Ističući značaj intenziviranja učešća pripadnika Vojske Srbije u međunarodnim mirovnim misijama, Diković je istakao da je prva linija odbrane Republike Srbije u inostranstvu.

Prema njegovim rečima, međunarodna vojna saradnja je apsolutno u funkciji spoljne politike države i nedvosmisleno doprinosi jačanju pozicije i ugleda Srbije u svetu.

"Kada neko učestvuje u mirovnoj operaciji UN, ja kao vojnik zaključujem da je sposoban i opremljen po svetskim standardima da realizuje zadatke te misije. Upravo, naše učešće u mirovnim misijama i ima za cilj dostizanje sposobnosti, dostizanje svetskih standarda, ne samo za misiju učešća u očuvanju mira u svetu, već za misiju i odbrane zemlje i pomoći stanovništvu", objasnio je Diković.

Uzimajući za primer kontingent Vojske Srbije koji se nalazi na Kipru, Diković je istakao da će ta jedinica, kada se vrati u Srbiju, biti najbolje opremljena i obučena u srpskom odbrambenom sistemu.

Jedinice koje učestvuju u mirovnim misijama obavljajući zadatke u inostranstvu, objasnio je, zapravo podižu odbrambene kapacitete Srbije, a isti cilj imaju i programi regionalne vojne saradnje, koji osim vojnog imaju i politički i ekonomski značaj.

"Zato ja nemam dilemu po tom pitanju. Nisam pristalica zatvaranja i virenja kroz prozor šta to komšija radi. Ne može se iz Srbije pratiti šta se to dešava u svetu. Morate biti na izvoru. Morate biti tamo gde se nešto dešava, da bi znali šta je to i preduzimali, ili pozicionirali sebe u odnosu na ta dešavanja", rekao je Diković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track