Parada Vojske Srbije u Leskovcu

Dan Vojske Srbije

Parada Vojske Srbije u Leskovcu

Društvo -
Ovo je prvi put da se Dan vojske obeležava 23. aprila, na osnovu sećanja na početak Drugog srpskog ustanaka 1815.

LESKOVAC - Svečano obeležavanje Dana Vojske Srbije počelo je u Leskovcu uz prisustvo državnog i vojnog vrha zemlje. Ovo je prvi put da se Dan vojske obeležava 23. aprila, na osnovu sećanja na početak Drugog srpskog ustanaka 1815. godine.

Svečanosti prisustvuju predsednica Skupštine Srbije, koja zamenjuje predsednika Republike Slavica Đukić Dejanović, ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je, uoči obeležavanja Dana vojske, pozvao građane da prisustvuju pokaznoj vežbi u Leskovcu i uvere se koliko su se oružane snage modernizovale. "Srbija 23. aprila prvi put na taj datum slavi Dan Vojske Srbije u Leskovcu, gradu koji ima izuzetno dugu vojničku tradiciju", rekao je Šutanovac. Ministar odbrane rekao je da će to biti i prilika da građani vide koliko se Vojska Srbije modernizovala "u odnosu na neko vreme iza nas".

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković poručio je da je vojska sposobna da odgovori na sve bezbednosne izazove sa kojima se susreće Srbija, ali da najbolji način da se jedna država odbrani jeste da se postara da je niko ne napadne.

Diković je u intervjuu Tanjugu među bezbednosnim izazovima Srbije izdvojio situaciju u Kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije, u kojoj Vojska Srbije, kako je istakao, ima ulogu faktora stabilnosti.

Prema njegovim rečima, na tom području ima provokacija od strane Albanaca sa KiM, ali Vojska Srbije je u svim takvim prilikama postupala u skladu sa propisima, što potvrđuje i efikasna saradnja sa Kforom, sa kojim su, osim čestih zajedničkih patrola, uspostavljene i takozvane "vruće linije" kako bi se komunikacija u incidentnim situacijama učinila što efikasnijom.

Osvrćući se na proces reforme Vojske Srbije, Diković je rekao da su osnovni ciljevi reforme srpskih oružnih snaga koje se sprovode proteklih desetak godina brojčano manja, tehnički opremljena i profesionalna vojska, spremna da odgovori bezbednosnim rizicima, odnosno stvaranje vojske po meri i u funkciji državnih interesa.Komandant Kopnene vojske general-major Milan Mojsilović je za RTS rekao da će u Leskovcu danas u 15.30 biti održana parada, na kojoj će marširati preko 1000 vojnika i biti prikazana najsavremnija oprema koju koristi Vojska Srbije.

Leskovac će tokom parade nadletati helikopteri u borbenoj formaciji, kao i avioni "orao" i "mig-29".Povodom Dana vojske delegacija Vojske Srbije na čelu sa generalom Ljubišom Dikovićem i predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije Dušan Bajatović, položili su vence na grob Neznanog junaka na Avali.

Dan Vojske Srbije od ove godine obeležava se 23. aprila, na dan kada je 1815. godine u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

http://www.youtube.com/watch?v=737B4D26L2U

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track