DECA U OPASNOSTI: Zbog nestašice MMR vakcine prete epidemije
Foto: Shutterstock

Portal Bebac apeluje na nadležne

DECA U OPASNOSTI: Zbog nestašice MMR vakcine prete epidemije

Društvo -
Jednogodišnja deca već mesecima ne mogu da prime MMR vakcinu protiv malih boginja, rubeola i zauški, dok je kod sve dece predškolskog uzrasta revakcinacija ovom vakcinom odložena

NOVI SAD - Roditeljski portal Bebac apelovao je danas na nadležne organe da po hitnom postupku obezbede MMR vakcine za sve domove zdravlja kako bi se sprečile epidemije malih boginja, morbila, rubeola i zauški na teritoriji cele Srbije.

"Zbog neažurnosti i neodgovornog ponašanja nadležnih za raspisivanje tendera, jednogodišnja deca već mesecima ne mogu da prime MMR vakcinu protiv malih boginja, rubeola i zauški, dok je kod sve dece predškolskog uzrasta revakcinacija ovom vakcinom odložena. Država opet, po ko zna koji put, pokazuje da joj zdravlje dece nije na listi prioriteta", upozorio je Bebac.

Ilustracija: Sutterstock
Ilustracija: Sutterstock

Taj portal smatra da je nedopustivo da imunizacija bude onemogućena onim roditeljima koji žele da vakcinišu svoje dete, jer time ne samo što onemogućavaju zdravstvenu zaštitu deci, već i uzrokuju mogućnost stvaranja epidemije.

"Već je u junu alarmirana javnost zbog epidemije malih boginja u centralnoj Srbiji, a sada su roditelji u opravdanom strahu od pojave epidemije morbila i zauški na teritoriji cele Srbije", upozorili su sa portala Bebac.

Dodaje se da loša organizacija tenderske dokumentacije ne može više da bude izgovor za nesposobnu državu i Ministarstvo zdravlja, te da je krajnje je vreme da svoj posao nadležni shvate ozbiljno i počnu preventivno i pravovremeno da obezbeđuju zdravstvenu zaštitu za najmlađe u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja