NESTAŠICA MMR VAKCINA Batut: Vakcine stižu oko 1. oktobra!
Foto: Zorana Jevtić

Nema razloga za zabrinutost

NESTAŠICA MMR VAKCINA Batut: Vakcine stižu oko 1. oktobra!

Društvo -
Ilić je naglasio da roditelji nemaju razloga za zabrinutost zbog trenutnog zastoja, kao i da zbog toga ne postoji opasnost od epidemije

BEOGRAD - U pojedinim opštinama u Srbiji nema dovoljno MMR vakcina protiv malih boginja, zauški i rubeola zbog zastoja u isporuci usled problema u proizvodnji, ali se očekuju do 1. oktobra, poručeno je danas iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut". Navode i da se vakcine očekuju u "najskorije vreme", odnosno već oko 1. oktobra, kao i da nema opasnosti od epidemije. Ugovoreni dobavljač za MMR vakcinu bio je u obavezi da isporuči ugovorenu količinu vakcina do kraja septembra. Privremeno, kratkotrajno odlaganje vakcinacije dece neće ugroziti njihovo zdravlje, navode u toj ustanovi i napominju da će kratkotrajno odlaganje biti prevaziđeno preraspodelom postojećih kolicina MMR vakcine."Proizvođač, britanska firma Glakso, nas je neposredno pred isporuku obavestila o problemima u proizvodnji i nikakvih problema nije bilo sa tenderom ni sa izborom dobavljača", rekao je direktor "Batuta" Dragan Ilić. On je rekao da očekuje da će se vrlo brzo, u najskorije vreme, zahvaljujući dodatnom angažmanu proizvođača, ta vakcina naći u dovoljnim količinama.

EPIDEMIOLOG: Nišu preti eksplozija malih boginja!

Ilić je naglasio da roditelji nemaju razloga za zabrinutost zbog trenutnog zastoja, kao i da zbog toga ne postoji opasnost od epidemije. "To podrazumeva da bude dovoljno vakcina i njih će biti dovoljno", podvukao je Ilić. Iz Udruženja roditelja "Bebac" ranije danas su upozorili da bi nestašica mogla da izazove epidemiju malih boginja, do koje je došlo u junu. Ilić, međutim, objašnjava da je ove godine bio povećan broj obolelih od morbila, ali ne među decom, već među odraslima. On je upozorio da je neophodno da deca budu vakcinisana na vreme i dodao da je obuhvat vakcinacije u prvih šest meseci 2015. veći nego prethodnih godina. Udruženje "Bebac" saopštilo je ranije danas da jednogodišnja deca već mesecima ne mogu da prime MMR vakcinu protiv malih boginja, rubeola i zauški, dok je kod sve dece predškolskog uzrasta revakcinacija ovom vakcinom odložena. Oni su apelovali na nadležne da što pre obezbede MMR vakcine za sve domove zdravlja.(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja