KURIR S KAMIONDŽIJAMA U BATROVCIMA: S kateterom čekam da odblokiraju granicu!

Na licu mesta

KURIR S KAMIONDŽIJAMA U BATROVCIMA: S kateterom čekam da odblokiraju granicu!

Društvo -
Pre 20 dana sam imao operaciju, a sad jedem ispred kamiona, kaže bugarski vozač Todor Varbanov. Prevoznici kukaju jer su se našli u očajnoj situaciji zbog migrantske krize, ne znaju šta da rade i upozoravaju da su im zalihe hrane pri kraju

BATROVCI - Sram ih bilo! Pre 20 dana sam imao operaciju prostate, a moram da jedem ispred kamiona. Potpuno je nehumano ovo što se dešava. Nismo mi kamiondžije krivi za migrantsku krizu - poručio je juče Hrvatima bugarski državljanin Todor Varbanov, koji je već pet dana zaglavljen u 20 kilometara dugoj koloni ispred graničnog prelaza Batrovci-Bajakovo.

- Već četiri dana živim život više psa nego čoveka. Umesto da rešavaju problem sa izbeglicama, Hrvati i evropske sile prave samo još veće probleme - dodaje on, pokazujući nam kateter koji nosi ispod znojave majice.PobunaPodsetimo, nakon što je Hrvatska zbog migranata zatvorila ovu granicu, a onda donela odluku da će na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo propuštati samo prevoznike s kvarljivom robom, ostali vozači kamiona su se pobunili i svojim šleperima blokirali saobraćaj. Međutim, oni su juče oko 16 časova solidarno odlučili da odblokiraju međugranični prelaz na kojem su postavili kamione, pa je put za Hrvatsku tokom popodneva bio prohodan, ali samo za putničke automobile.Prevoznici, među kojima se nalaze i oni kojima je kamion dom još od nedelje ujutru, bili su očajni zbog uslova u kojima su se našli ni krivi ni dužni.Brojni problemi- Strašno je ovo kroz šta prolazimo. Čamimo ovde po ceo dan. Ustanemo ujutru, izađemo ispred kamiona i kao u bunilu čekamo, a ne znamo ni šta. Niko nam se ne obraća, niko ne pita kako smo. Nemamo toalet. I životinje imaju više privatnosti od nas. Svima su živci popustili. Jutros su se neki turski prevoznici pobili. Samo je pitanje vremena kad će neka veća tragedija da se desi - priča za Kurir Branimir Bogdanović (32) iz Beške.Međutim, to nisu jedini problemi s kojima se prevoznici suočavaju. Branko Koščica (49) iz Šapca kaže da mu je „kabina puna smrdljivih buba, od kojih ne može da se odbrani“:- Naveče ne možeš da se odbraniš od njih. Stvarno je strašno. Pored toga, zalihe hrane su mi pri kraju. Upravo me supruga zvala da pita da li hoću da mi nešto donese iz Šapca.Međutim, i pored horora kroz koji prolaze, prevoznici pokušavaju da misle optimistično i da zadrže pozitivan duh. Iz nekih kamiona se čuje muzika, a prevoznici u manjim grupama drže se zajedno tokom celog dana.- Za ovih nekoliko dana postali smo pravi drugari. Po ceo dan smo zajedno. Ustanemo, skuvamo kafu na plinu, pričamo o svemu i svačemu, a uveče u kamion na spavanje. Žao mi je samo što nemamo loptu, da igramo fudbal - šali se jedan od kamiondžija, grleći trojicu novostečenih drugara koje je ista muka spojila.

Strašno prodavci zarađuju na njihovoj muci HLEB 300 DINARA?!BATROVCI - Prodavci u prodavnici koja se nalazi sa srpske strane na samoj granici s Hrvatskom za litar i po vode tražili su do 250, a za hleb i do 300 dinara, kažu nam pojedini prevoznici.- Lupali su cene kako hoće. Jednog dana su hleb naplatili 120, drugog 150, trećeg 180 - kaže jedan od kamiondžija.To isto je čuo i Goran Pivar (50) iz Zrenjanina, koji je, kako kaže, kad mu se hleb trećeg dana ubuđao, krenuo peške u obližnje mesto Adaševac.- Ponekad dolaze i sami građani i nude nam hranu za novac. Međutim, sve je preskupo. Bolje mi je da kupujem sam.Međutim, u pomenutoj prodavnici Kuriru su rekli da hleb košta 60 dinara, a litar vode 70.- Ja sam jedna od pet zaposlenih u prodavnici i i sama sam čula za to. Ne mogu da znam šta drugi rade, ali mogu da garantujem da, što se mene tiče, to nije tačno - kaže jedna od prodavačica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja