VULIN: Srbiji obećana direktna budžetska pomoć
Foto: Fonet Aleksandar Levajkovic

Promenjen je odnos prema našoj zemlji

VULIN: Srbiji obećana direktna budžetska pomoć

Društvo -
Svi donatori su zadovoljni onim što je iznela Vlada Srbije u smislu naših potreba i dobili smo uveravanja da će naše potrebe u dobroj meri biti zadovoljene i da će svaka pomoć biti veoma fleksibilna, kaže ministar

BEOGRAD - Srbija je od predstavnika donatorske zajednice dobila uveravanja da će joj biti obezbeđena direktna budžetska pomoć, izjavio je danas predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova Aleksandar Vulin, ističući da to pokazuje promenjen odnos prema našoj zemlji.

On je, nakon donatorskog koordinacionog sastanka o migracijama u Beogradu rekao da će ta pomoć biti podrška budžetu i institucijama, svim onim aspektima uređenog sistema Srbije.

"Svi donatori su zadovoljni onim što je iznela Vlada Srbije u smislu naših potreba i dobili smo uveravanja da će naše potrebe u dobroj meri biti zadovoljene i da će svaka pomoć biti veoma fleksibilna, da će se birokratske procedure smanjiti i da će i novac i roba biti brže dostavljene Srbiji", rekao je Vulin, koji je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

On je važnim ocenio to što će Srbija 2. oktobra učestvovati na pripremnom sastanku za Luksemburšku konferenciju.

"Promenjen je odnos prema nama. Država Srbija će učestvovati na Luksemburškoj konferenciji, u finalnom donošenju odluka, u onome što smo od početka tražili - donesimo zajedničku politiku, zajedničko rešenje, a Srbija će biti spremna da učestvuje i u procesu donošenja i u procesu sprovođenja onog što je odlučeno", rekao je Vulin.

On je poručio da se "ne može odlučivati o Srbiji bez Srbije" i da će Srbija učestvovati i u stvaranju dokumenta i u finalnoj realizaciji.

Ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović rekla je nakon sastanka sa donatorima da postoji razumevanje i dobra volja da se pomogne Srbiji i da će na pripremnom sastanku u Luksemburgu biti iskristalisani konkretni mehanizmi pomoći, kao i konkretna finansijska pomoć.

Ona je rekla da su u saradnji sa ministrom Vulinom dogovoreni načini koordinacije da bi bili efikasniji u nameni i korišćenju sredstava, koja "već jesu i koja će biti Srbiji na raspolaganju".

Jadranka Joksimović, Foto: Dado Đilas
Jadranka Joksimović, Foto: Dado Đilas

"Očekujemo zajedničko evropsko rešenje, ali smo se pokazali kao odgovoran i ozbiljan partner", rekla je Joksimović, ističući da Srbija ne namerava da izbegava svoje obaveze, ali da ih imaju i druge zemlje.

"Očekujem da će one u sinergiji zajednički rešavati ove probleme", rekla je Joksimović.

Ona očekuje da će EU, kao i ranije, iz migrantske krize izaći institucionalno jača i da će i sada, na institucionalan i održiv način, uspeti da pruži rešenja. Kako je dodala, finansijska podrška Srbiji je neophodna, a današnji sastanak bio je prvi na kome su predstavnici donatorske zajednice bili upoznati sa dešavanjima i trenutnim stanjem usled masovnog priliva migranata.

"Stalno ćemo ažurirati podatke, da bi mogli da računamo na adekvatnu pomoć", rekla je Joksimović. Prema aktuelnim podacima, Srbija se suočava sa velikim prilivom migranta i od početka godine 164.000 njih prošlo je kroz Srbiju, najviše od juna - 133.560 migranata, od kojih je 70 odsto poreklom iz Sirije i Avganistana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track