BEOGRAD PRIHVATIO KURIROVU IDEJU: Majora Gavrilovića sahraniće u Aleji zaslužnih građana!

Najzad stiže pravda

BEOGRAD PRIHVATIO KURIROVU IDEJU: Majora Gavrilovića sahraniće u Aleji zaslužnih građana!

Društvo -
Posle 70 godina: Gradski menadžer Goran Vesić složio se s našim predlogom da se izmeste posmrtni ostaci čuvenog majora. Oni će iz grobnice njegove rođake na Novom groblju biti prebačen u deo namenjen uglednim ličnostima

BEOGRAD - Srpski junak major Dragutin Gavrilović, posle nepravde duge sedam decenija, napokon će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana, i to zahvaljujući akciji Kurira koju je podržao Grad Beograd.Gavrilović, koji se tokom mnogobrojnih bitaka istakao neverovatnim junaštvom i čiji je čuveni govor noć uoči odbrane Beograda odavno ušao u istoriju, sahranjen je bez vojnih počasti, u pocepanim čakširama i u grobu svoje rođake na Novom groblju 1945. godine.

Međutim, zahvaljujući dnevnom listu Kurir i Gradu Beogradu, ta nepravda uskoro će biti ispravljena. Naime, Kurir je pokrenuo akciju za premeštanje posmrtnih ostataka majora Gavrilovića u Aleju zaslužnih građana, što je svojevremeno i bila želja Dragutinove porodice.

- Skupština grada Beograda i Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica vrlo rado će podržati predlog Kurira da posmrtni ostaci majora Gavrilovića budu preneseni u Aleju zaslužnih građana. On je zadužio srpski narod svojim herojstvom i zaslužuje da bude ne samo adekvatno sahranjen već i da se razmotri podizanje spomenika njemu u čast - rekao je gradski menadžer Goran Vesić i zahvalio Kuriru na pokretanju ove akcije.

Prvobitna ideja bila je da se Gavrilović sahrani u Aleji velikana, ali pošto tamo nema slobodnih grobnih mesta od 1927. godine, major će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Ovde sada počiva... Gavrilovićev grob u grobnici njegove rođake
Ovde sada počiva... Gavrilovićev grob u grobnici njegove rođake

Istoričar iz Instituta za savremenu istoriju Bojan Dimitrijević smatra da je potrebno što pre ispraviti istorijsku nepravdu koja je naneta Dragutinu Gavriloviću.- Ovaj čovek ima osvedočeno herojsku ulogu u odbrani Beograda 1915. godine i činjenica je da tadašnje vlasti nisu brinule o njemu kad se vratio iz zarobljeništva iz logora u Nirnbergu posle Drugog svetskog rata. Gavrilović je preminuo i sahranjen je u neadekvatnim uslovima - kaže Dimitrijević.Dragutin Gavrilović učestvovao je u svim važnijim bitkama za vreme Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, ali i proboju Solunskog fronta.

REAGOVANJA /DA LI GAVRILOVIĆ ZASLUŽUJE MESTO U ALEJI/Matija Bećković, akademik ODAVNO JE MEĐU VELIKANIMAGavrilović je već odavno u sećanju i duši srpskog naroda smeštan među velikane. Da li ćemo to da učinimo i formalno, treba da bude jedno veoma prosto pitanje. Apsolutno podržavam ovu akciju.Momčilo Pavlović, Institut za istorijuSIMBOL OTPORAMajor Gavrilović je simbol otpora jednog naroda i postoji mnogo načina da mu se odužimo. Ne samo on nego i mnogi drugi koji su pali u herojskoj odbrani Beograda treba da budu sahranjeni u Aleji.Srđan Cvetković, pisac DOBRA PORUKA ZA CELO DRUŠTVOGavrilović je čovek koji treba da uživa poštovanje srpskog naroda bez obzira na ideološke prizme. Dobra poruka celom društvo je da on bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana.Kosta Nikolić, istoričar ZASLUŽUJE POČASNO MESTOSvakako treba da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana, jer to počasno mesto, bez dileme, zaslužuje. Bio je jedan od najvećih srpskih heroja Prvog svetskog rata, a umro je zaboravljen u očajnim uslovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track