OVAKO DOVITLJIVI PACIJENTI MITE LEKARE: Pare ubacuju u kafu i čokolade!
Foto: Profimedia

90 odsto doktora časno radi svoj posao, ali onih 10...

OVAKO DOVITLJIVI PACIJENTI MITE LEKARE: Pare ubacuju u kafu i čokolade!

Društvo -
Najviše primedbi građana odnosilo se na konkurse za zapošljavanje, potom na radnje pre dodele specijalizacije, ali primedbi je bilo i na to da se odlažu operacije, potom da se pacijenti šalju u privatne klinike, odnosno tamo gde treba da plate

"Slatka" korupcija u zdravstvu, novac u kafi i čokoladi

BEOGRAD - Za mesec dana pacijenti su podneli 40 prijava protiv lekara i medicinskog osoblja novoosnovanom telu, izjavio je danas koordinator Radnog tela za suzbijanje korupcije u zdravstvu Mario Spasić.

Najčešće su primedbe na zaopošljavanje, dodelu specijalizacija i tretman pacijenata, a razvijene su fine tehnike davanja mita lekarima, rekao je Spasić.

Spasić je istakao da su se pacijenti žalili na skoro sve oblasti zdrvavstva i dodao da je moguće da je u ovoj oblasti bilo i više korupcije."Ministru ću ovih dana podneti izveštaj. Najviše primedbi građana odnosilo se na konkurse za zapošljavanje, potom na radnje pre dodele specijalizacije, ali primedbi je bilo i na to da se odlažu operacije, potom da se pacijenti šalju u privatne klinike, odnosno tamo gde treba da plate, a u cilju da ne ostvare usluge u državnoj ustanovi, iako su platili porez", naveo je Spasić.

Spasić je napomenuo da oko 90 odsto lekara časno radi svoj posao, dok je ostalih 10 odsto u fokusu javnosti upravo zbog korupcije i da oni kvare imidž lekarske profesije.On je dodao da je ovo prvi put da je uvedeno ovakvo telo u oblasti zdravstva koje, kako je ukazao, ima mehanizme kojima će se boriti protiv korupcije.

"Moramo reći po imenu i prezimenu ko je korumpiran i dodati da će taj biti i sankcionisan. Nema nedodirljivih i onih koji misle da ih neće stići ruka pravde", podvukao je Spasić.To što ne postoje prijave o korupciji, ne znači da je nema, rekao je Spasić i dodao da su razni načini podmićivanja lekara - od čokolade i kafe gde je hermetički zatvoren novac, do sitnih poklona od nesavesnih farmaceutskih kuća.

Spasić je istakao da za sada postoje otpori zdravstvenih radnika prilikom kontrolisanja i dodao da očekuje od poštenih lekara da će prvi dati podršku ovoj akciji u cilju da se izopšte iz zajednice nečasni članovi.Važna je Lekrska komora koja se sa svojim članovima može razračunati preko Suda časti, kazao je Spasić i dodao da je uspostavljena veza sa policijom, sudom, tužilaštvom, ali i Agencijom za borbu protiv korupcije, a sve u cilju smanjenja mita i korupcije u zdravstvu kao jednoj od najvažnijih oblasti.

Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović je u istoj emisiji rekao da u borbi protiv korupcije ova ustanova održava redovan kontakt sa svojim pacijentima i na društvenim mrežama, kao i da na Tviteru imaju 3.000 pratilaca, dok je na Fejsbuku to slučaj sa 5.000 članova. Radovanović je napomenuo da je spreman da zaštiti svakog pacijenta, te da lično odgovara na poruke i pokušava da pronađe rešenje za svaki problem.On je podsetio da je u Nišu nedavno sedam lekara uhapšeno zbog korupcije, dok su dva lekara dobila otkaz i dodao da se najčešće malverzacije odnose na tendere i ponude o javnim nabavkama.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track