VERBIĆ I MANCO: 160.000 evra za 17 naučnih projekata
Foto: Tanjug Printscreen

Saradnja Srbije i Italije

VERBIĆ I MANCO: 160.000 evra za 17 naučnih projekata

Društvo -
BEOGRAD - U Beogradu je danas potpisan Drugi izvršni program naučne i tehnološke bilateralne saradnje između Italije i Srbije kojim je predviđeno unapređivanje saradnje u tim oblastima za period od 2016. do 2018. godine.

Program su u rektoratu Univerziteta u Beogradu potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco.

Podsetivši da obe zemlje koriste fondove iz programa EU, Verbić je rekao da su Srbiji i Italiji potrebni dinamični i fleksibilni programi za bolji zajednički nastup pred Evropskom komisijom kako bi dobile više sredstava za sprovođenje istraživanja u okviru programa kao što je Horizon 2020.

"Naši programi se ogledaju pre svega u tome da naši naučnici nađu svoje partnere u Italiji i obrnuto", rekao je on.Ističući da saradnja između srpskih i italijanskih naučnika već postoji, ali da je potrebno pronaći okvir za njeno sprovođenje kako bi to prepoznale i finansijski podržale obe zemlje, Verbić je rekao da se to već postiže kroz potpisani bilateralni sporazum.

Ministar je objasnio da od 17 zajedničkih projekata, deset finansiraju zajedno Srbija i Italija sa ukupno 160.000 evra dok za preostalih sedam prjekata novac obezbeđuje italijanska strana izdvajajući 30 do 50 hiljada evra po projektu. Kako je rekao, projekti su iz oblasti prirodnih nauka, zdravlja, poljoprivrede i tehnologije hrane, zaštite i razvoja životne sredine, informacionih i komunikacionih tehnologija, nanotehnologije, biotehnologije....

Italijanski ambasador istakao je da Srbija i Italija ulažu napore kako bi povećale broj studenata koji koriste Erasmus plus projekat, kao i broj onih koji će moći da provedu jedan semestar na univerzitetu u Rimu. On je istakao da je cilj 17 zajedničkih projekata Srbije i Italije da se usredsrede na povezanost istraživanja i industrije tako da tehnologija ima uticaj na ekonomiju i zaposlenje.

Pre potpisivanje izvršnog programa, potpisana su dva sporazuma - o saradnji između Univerztiteta u Beogradu i italijanskog univerziteta "Roma Tre", kao i između Novosadskog univerziteta i pomenutog italijanskog univerziteta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja