ŠTEDNJA NA RAČUN OPŠTINA: Država smanjuje prihode lokalnih samouprava za osam milijardi dinara
Foto: Dado Djilas

Nacrt zakona

ŠTEDNJA NA RAČUN OPŠTINA: Država smanjuje prihode lokalnih samouprava za osam milijardi dinara

Društvo -
Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Đorđe Staničić kaže da se predviđenim rešenjima smanjuju izvorni prihodi opština gradova

Ministarstvo finansija planira da u 2017. godini opštinama smanji prihode koje one ostvaruju za osam milijardi dinara. Naime, to je iznos koji je naveden u obrazloženju Nacrta zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji će biti na javnoj raspravi do 23. decembra.

Prva reakcija predsednika opština i gradonačelnika na Nacrt zakona bila je negativna, a kako se ispostavilo u tome ih podržava i Ministarstvo državne i lokalne samouprave.

- Očekujemo da se uvaže stavovi lokalnih samouprava u periodu javne rasprave. Prethodni period, u kome su se opštine i gradovi takmičili u stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta radi otvaranja novih radnih mesta u privredi, ovim predlogom praktično se anulira. Moramo sprečiti da se zbog loših izuzetaka kazne svi - kaže državni sekretar Ministarstva državne uprave Ivan Bošnjak.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Đorđe Staničić kaže da se predviđenim rešenjima smanjuju izvorni prihodi opština gradova.

- Ukidaju se pojedine takse, a umanjuju se i sredstva koja smo dobijali od poreza na zarade. Do sada su lokalne samouprave zadržavale 80 odsto tih sredstava, a ubuduće će kako to predviđa Nacrt zakona to biti samo 50 odsto. Ono što je opasno je što se smanjuju upravo oni prihodi koji su bili sigurni - kaže Staničić koji objašnjava da će to ugroziti rad opština.

U Ministarstvu finansija su ranije za “Blic” izjavili da u 2016. godini neće biti smanjeni transferi iz budžeta republike, te da će biti isti kao i u ovoj godini, odnosno 33,4 milijarde dinara.

Šta predviđa Nacrt zakona

29,4 milijarde dinara biće manji prihodi opština od poreza na dohodak3 milijarde dinara biće manji prihodi opština zbog oduzimanja prihoda od taksi za držanje motornih vozila 24,1 milijarda biće veći transferi ka lokalnim samoupravama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track