ZVANIČNO: Izabrani novi članovi Državnog veća tužilaca
Foto: Thinkstock

Izabrani Ilić, Lazić, Dukić, Nenadić, Kulezić i Lagumdžija

ZVANIČNO: Izabrani novi članovi Državnog veća tužilaca

Društvo -
BEOGRAD - Izborna komisija Državnog veća tužilaca objavila je danas konačne rezultate tužilačkih izbora na kojima je izabrano šest novih izbornih članova tog tela.

To su nosioci javnotužilačke funkcije Goran Ilić, Radovan Lazić, Stanislav Dukić, Svetlana Nenadić i Sandra Kulezić i Tatjana Lagumdžija.

Njihov mandat počeće 5. aprila 2016. godine, odnosno po isteku mandata članova iz sadašnjeg sastava DVT-a.

Pored izbornih članova DVT-a, u njegovom sastavu su i ministar pravde, republički javni tužilac, predstavici advokature, skupštine i pravnog fakulteta.

Izborna komisija DVT u saopštenju napominje da joj nije dostavljen nijedan prigovor zbog povrede izbornog prava u toku izbora ili nepravilnosti u toku predlaganja kandidata odnosno izbora, koji su održani na 17 biračkih mesta u Srbiji 1. decembra.

Na birackim mestima su bili prisutni posmatrači iz Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, kao i Misije OEBS u Srbiji. Izborna komisija DVT navodi da je od ukupnog broja od 656 glasača po kandidacionim listama za Republicko javno tužžilaštvo, apelaciona javna tužžilaštva, Tužžilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zlocine, viša javna tužilaštva i osnovna javna tužilaštva na izbore izašlo je 611 glasača, odnosno 93,14 odsto ukupnog broja upisanih.

Na kandidacionoj listi za javna tužžilaštva sa teritorija autonomnih pokrajina od 150 upisanih birača izaššlo je 135 birača, odnosno 90 odsto od ukupnog broja upisanih. Izborna komisija je takođe ukazala da je bilo 59 neupotrebljenih glasackih listića, 17 kontrolnih listova, 747 upotrebljenih glasačkih listića, od kojih je 13 bilo nevažećih.

Svih 656 glasača imalo je pravo da glasa na kandidacionim listama po vrsti tužžilaštava, dok je 150 kandidata sa teritorija autonomnih pokrajina pored toga, imalo pravo da glasa i za kandidata na kandidacionoj listi za autonomne pokrajine, napominje se u saopštenju.

Sa liste kandidata za Republičko javno tužžilaštvo izabran je Goran Ilić, dok je Radovan Lazić osvojio najviše glasova sa liste apelacionih javnih tužžilaštava, Tužžilašštva za organizovani kriminal i Tužžilašštva za ratne zločine.

Stanislav Dukić izabran je za člana DVT sa liste viših javnih tužžilašštava, Svetlana Nenadić i Sandra Kulezić sa liste osnovnih javnih tužžilašštava i Tatjana Lagumdžija sa liste javnih tužžilašštava sa teritorija autonomnih pokrajina.

Detaljni rezultati glasanja, kao i broj glasova koje su dobili pojedini kandidati objavljeni su na sajtu DVT-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track