VELJANOVSKI: Medijska scena u Srbiji jako loša
Foto: Fonet

Država krši zakone

VELJANOVSKI: Medijska scena u Srbiji jako loša

Društvo -
Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski ocenio je da je medijska scena u Srbiji jako loša.

Veljanovski kaže da je u Srbiji sve manje verodostojnih medija i dobrih, proverenih i pravovremnih informacija. Pored toga, kako kaže, uticaji politike su vidljivi, dok je vlasništvo nad medijima netransparentno, što sveukupno, prema njegovoj oceni, ne doprinosi demokratizaciji javne sfere i društva u celini.

Rešenje za takvu situaciju je dugotrajno, smatra Veljanovski i podseća da je Srbija u prethodnih 10 do 12 godina usklađivala svoje zakonodavstvo za zemljama Zapadne Evrope, ali je, kako kaže, zakone i dobre standarde lako upisati, a teže ostvariti u praksi.

“Naša država često ume da krši medijske zakone. One koje je sama donela”, primećuje Veljanovski.

Za poboljšanje medijske slike potrebno je, kako kaže, učešće svih: države, medija i javnosti.

“Posebno mislim na stručnu javnost, i mislim da bi mediji češće kao temu trebalo da imaju medijsku scenu kod nas”, poručuje Veljanovski i ističe da javni interes u sferi javnog informisanja mora da bude tema koja je u fokusu.

Osvrćući se na žustru rasrpavu u skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje u vezi sa izborom novog člana REM-a, Veljanovski je ocenio da je opet vidljiva potreba interesnih grupa, pre svega onih na vlasti, da utiču na to ko će biti izabran.

On podseća da mandati u REM ne ističu istovremeno, što je dobra praksa, ali da svaki put kada treba da se izabere novi član, počinje da se podgreva atmosfera u javnosti ko bi to trebalo da bude. Gostujući u Novom danu televizije N1, on je podsetio da je zakon pravljen tako da bi upravo civilno društvo što više moglo da bude predstavljeno u REM.

Budući da na Fakultetu političih nauka predaje predmet Radio novinarstvo, Veljanovski se osvrnuo i na trenutnu situaciju u tom mediju. On kaže da bez obzira na sve nove okolnosti, očekuje da radio opstane. Veljanovski kaže da je na radiju vidljiva izrazita tematska i žanrovska redukcija, i da nema pluralizma sadržaja, što se, kako dodaje, naročito oseća na Studiju B i nekadašnjem Radiju B92.

Profesor navodi da studente pokušava da uveri da radio ima budućnost, da ih savetuje da slušaju radio, kao i da im na predavanjima pušta veliki broj radijskih priloga i reportaža koji im se, kako kaže, dopadaju.

(n1info.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja