USVOJENE IZMENE ZAKONA O ZDRAVSTVU: Ponovo omogućen dopunski rad zdravstvenim radnicima
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Do jedne trećine punog radnog vremena

USVOJENE IZMENE ZAKONA O ZDRAVSTVU: Ponovo omogućen dopunski rad zdravstvenim radnicima

Društvo -
Zdravstvenim radnicima je ponovo omogućen dopunski rad, a ubuduće će deo od 35 odsto naknade za trudničko bolovanje biti uplaćivano na račun poslodavca, predviđeno je danas izmenama zakona iz oblasti zdravstva koje je usvojila Skupština Srbije.

Izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predloženo je da zdravstveni radnici i saradnici koji su zaposleni u zdravstvenoj ustanovi, odnosno privatnoj praksi, koji rade puno radno vreme, mogu da obavljaju određene poslove iz svoje struke kod drugog poslodavca, van redovnog radnog vremena, zaključivanjem ugovora o dopunskom radu u ukupnom trajanju do jedne trećine punog radnog vremena.

Takođe, predloženo je i da se osnivačka prava nad kliničko-bolničkim centrima prebacuju sa grada na republiku, ali i uređuje dopunski rad zdravstvenih radnika.

Izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju predloženo je da se 35 odsto u slučaju sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće u buduće uplaćuje na račun poslodavca. Ta sredstva će se uplaćivati na račun poslodavca, a ne na račun osiguranice kako je sada propisano, a što je, kako je objasnila Vlada Srbije, dovodilo do kašnjenja u isplati tih sredstava.

Izmenama tog zakona predloženo je i produženje važenja potvrde za korišćenje zdravstene zaštite za vreme boravka u inostranstvu osiguranika i članova uže porodice osiguranika koji se upućuju na rad u inostranstvo, a koja će važiti na period na koji je osiguranik upućen na rad u inostranstvo.

Izmenama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva pomera se početak primene tog zakona sa 1. januara 2016. na 1. januar 2017. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track