VOZAČI, DANAS PAMET U GLAVU: Oprezno sa slave kući, a pada i kiša
Foto: Nemanja Pančić

Toplo vreme za ovo doba godine

VOZAČI, DANAS PAMET U GLAVU: Oprezno sa slave kući, a pada i kiša

Društvo -
BEOGRAD - U Srbiji danas umereno i potpuno oblačno, ponegde sa sipećom kišom, a vetar će biti slab do umeren severozapadni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Jutarnja temperatura biće od minus jedan do tri, a najviša dnevna od četiri do 10 stepeni Celzijusa.

U Beogradu će biti oblačno, vetar će biti slab severozapadni, jutarnja temperatura oko dva, a najviša dnevna oko šest stepeni Celzijusa.Kada je reč o izgledima vremena za narednih sedam dana, do 26. decembra, u RHMZ prognoziraju da će biti malo i umereno oblačno, ujutru i pre podne po kotlinama, dolinama i u nižim predelima mestimično magla i slab mraz.

U brdovito-planinskim predelima biće pretežno sunčano.Maksimalne temperature u većini mesta biće oko prosečnih vrednosti, a u mestima sa maglom biće hladnije.

Vozači, ipak oprez!

Prema najavi meteorologa danas učesnike u saobraćaju očekuje relativno toplo vreme za ovo doba godine, ali ne treba zanemariti i nešto niže temperature u jutarnjim i večernjim satima, kao ni klizave kolovoze, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Iz ovog udruženja svim vozačima savetuju da budu izuzetno oprezni u vožnji posebno preko mostova i nadvožnjaka, kao i kroz podvožnjake i tunele. Sumaglice ima na području Vojvodine i po kotlinama, ali bitnije ne utiče na obavljanje saobraćaja.

Početak vikenda donosi veći broj vozila, a subotom posebno ka vikend naseljima i izletištima.Pojačan saobraćaj donosi i nešto usporeniju vožnju na važnijim i frekventnim putevima. Nailaskom na deonice gde je zbog radova izmenjen režim saobraćaja imajte više strpljenja i tolerancije.Od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 milimetra. Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku.

Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Prema poslednjim podacima Uprave granične Policije Republike Srbije, zadržavanje putničkih vozila na našim graničnim prelazima nisu duža od 20 minuta.Prema informacijama Javnog preduzeća "Putevi Srbije" na deonicama na kojima su započeti radovi, režim saobraćaja je izmenjen i usporen, pa iz AMS S savetuju vozače da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju, i da brzinu kretanja vozila prilagode datim uslovima na putu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track