DOČEK NOVE GODINE: Na sarme i pečenje ode 6.000 dinara!
Foto: Marina Lopičić

Čega se ne odričemo na prazničnoj trpezi

DOČEK NOVE GODINE: Na sarme i pečenje ode 6.000 dinara!

Društvo -
Na prosečnu platu đakonije za najluđu noć udar su za kućni budžet. Većina anketiranih neće ništa posebno spremati, dok su oni „izdašniji“ rekli da će novac morati da se nađe za meso i rusku salatu

BEOGRAD - Pored praznične euforije, razmene poklona i slavljeničke atmosfere, Nova godina sa sobom donosi i nemale troškove, pa tako određena suma novca mora da se izdvoji i za prazničnu trpezu.Većina građana će ove godine za novogišnju večeru izdvojiti oko 6.000 dinara, za koje će uglavnom pazariti pečenje, sastojke za sarmu i rusku salatu. Javne ličnosti biće malo šire ruke, pa će se na njihovom stolu, pored nezaobilaznog pečenja, naći i specijaliteti poput kavijara, a sve to će koštati i do 30.000 dinara.Mnogo skromnijeVećina građana kaže da je primorana na to da ovog puta bude skromnija, ali i da za praznike mora da se nađe novac.- Volim pečenje i uvek ga kupujem za proslavu Nove godine i Božića. Biće tu i sarme i pihtija, ali i ribe. Potrudiću se da spremim i neke torte i kolače za četvoro unučadi. Jeste da teško živimo i da je sve skupo, ali za praznike se bar toliko mora imati - kaže penzionerka Ljubica Marković (65) i dodaje da će za novogodišnju trpezu potrošiti oko 7.000 dinara.Na prosečnu srpsku platu od 43.000 dinara novogodišnja trpeza pravi je udar na budžet, pa je tako mnogo ljudi koje je ekipa Kurira srela u centru grada samo odmahnulo glavom, uz reči da neće ništa spremiti.Prava gozbaIpak, glumica Gorica Popović kaže da je spremna da za prazničnu trpezu izdvoji i polovinu plate!- Za svoje prijatelje za različita slavlja spremam švedski sto, na kojem će se, pored tradicionalnih jela, tipa sarme i suve paprike, naći i morski plodovi i riba. Volim da eksperimentišem, pa sam tako ove godine spremala korpice s kavijarom i paštetu od kikirikija, a tu je obavezno i 12 vrsta sitnih kolača - kaže Popovićeva.

GLAS NARODAČaslav Šabani (28), programerTradicionalni grašak i boranijaU mojoj kući će se tradicionalno spremati grašak, boranija, a posebno se radujem domaćem hlebu koji moja supruga savršeno mesi. Ne žalim novca za praznike i spreman sam da potrošim koliko je potrebno, a mislim da će ove godine to biti oko 10.000 dinara.Ljubinka Tomić (32), prodavačicaMinimalno, samo da obeležimSpremaću minimalno, čisto da obeležim praznike. Pa, ja sam još devojka, nema potrebe da spremam, mama će to, a ja ću da izađem negde sa društvom, mada ne nameravam da potrošim mnogo novca.Daliborka Petronijević (41), filologSamo poklon za deteNeću spremati nikakve posebno obroke, teško se živi, a meni je najvažnije da imam novca da kupim deci paketiće. Trpeza će biti svakodnevna, a možda kupimo dečji šampanjac. Mislim da ćemo potrošiti oko 6.000 dinara.

GLAS POZNATIHBora Đorđević, pevačJešću morske plodoveZa Novu godinu nastupam u Pirotu i tamo očekujem da se poslužim njihovim neverovatnim kačkavaljem. Novogodišnju trpezu u svom domu pripremiću kasnije. Potrošiću koliko bude trebalo, nekoliko hiljada dinara, ali znate, ja sam skroman čovek... S tim što ove godine planiram malo da promenim jelovnik i da u njega ubacim morske plodove.Milutin Mrkonjić, političarMala mi je penzija da spremam trpezuPenzija mi je mala. I da hoću, ne mogu da spremim novogodišnju trpezu. Pored toga, na dijeti sam. Ništa ne jedem i ništa ne pijem, verujte mi.Snežana Đurišić, pevačicaSigurno više od 5.000Novogodišnju trpezu neću imati jer radim, ali ću kasnije, za Božić, pripremiti sve kako dolikuje i potrošiću sigurno više od 5.000 dinara. Nisam neko ko se razbacuje, ali bogu hvala, imam za sve što običaji nalažu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track