NEDOPUSTIVO KRŠENJE DOSTOJANSTVA POJEDINCA: NUNS traži istragu zbog privođenja urednika Kikindskih
Foto: Fonet Božidar Petrović

Hitna istraga

NEDOPUSTIVO KRŠENJE DOSTOJANSTVA POJEDINCA: NUNS traži istragu zbog privođenja urednika Kikindskih

Društvo -
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zahtevalo je danas da Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrene hitnu istragu o postupanju policajaca prema uredniku nedeljnika "Kikindske" i potpredsedniku NUNS Željku Bodrožiću.

"NUNS traži da se hitno utvrdi da li su policajci prekoračili ovlašćenja i da MUP odgovori da li je prekršen zakon pokušajem da se Bodrožić privede u policijsku stanicu sa lisicama na rukama", naveo je NUNS u saopštenju.

Udruženje je ocenilo i da pripadnici policije moraju, sprovodeći zakon, da brinu o pravima građana i da ne narušavaju dostojanstvo pojedinca.

"Pravna služba NUNS će razmotriti ceo slučaj i iskoristiti sve zakonom predviđene mogućnosti da zaštiti prava Željka Bodrožića, uključujući i prijave protiv policajaca zbog postojanja sumnje da su prekoračili zakonska ovlašćenja", dodao je NUNS.

Urednik nedeljnika "Kikindske" Željko Bodrožić priveden je juče zbog neplaćene saobraćajne kazne, a policajac koji ga je privodio pokušao je da mu stavi lisice. U stanici policije posle privodjenja proveo je tri sata, platio kaznu i pušten je, ali je prethodno saslušan jer je, kako su mu rekli, ometao ovlašćena službena lica u obavljanju poslova bezbednosti.

MUP: Policija nije prekoračila službena ovlašćenja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije sprovelo je hitnu istragu povodom privođenja Ž. B. i utvrdilo da policajci iz Kikinde nisu prekoračili službena ovlašćenja, saopštio je MUP."Isključivo po naredbi Prekršajnog suda u Kikindi, policija je postupala u navedenom slučaju, jer joj je naloženo da sprovede Ž. B. u Okružni zatvor u Zrenjaninu. Policija je naredbu dobila 09. septembra 2015. godine i od tada je u tri navrata pokušala da postupi u skladu sa naredbom, međutim nije pronašla Ž. B", piše u saopštenju."Poslednji put policija je 18. novembra 2015. godine otišla na radno mesto imenovanog, ali ga nije zatekla tamo, nakon čega je policijski službenik uzeo broj telefona Ž. B. kako bi ga kontaktirao. Nakon telefonskog razgovora sa Ž. B. dobio je odgovor imenovanog da on želi da plati kaznu i da će to uraditi u toku sledeće nedelje. Patrola je 28.12.2015. ponovo otišla u prostorije Kikindskih novina u kojima je navedeni zaposlen i nakon što ga je pronašla, upoznala ga je sa razlozima postupanja i pitala ga da li je izmirio obaveze prema Prekršajnom sudu, koje se navode u naredbi. Nakon što je ustanovljeno da nije, Ž. B. je upoznat sa razlozima sprovođenja u Okružni zatvor u Zrenjaninu", navodi se u saopštenju."Uputstvo o postupanju prema dovedenim i zadržanim licima jasno propisuje da se prilikom transporta lice vezuje sredstvima za vezivanje. Međutim, Ž. B. se oglušio o zakonito izdato naređenje ovlašćenog službenog lica i počeo da beži. Policajci su ga sustigli i uz upotrebu fizičke snage savladali i potom postupili u skladu sa navedenim Uputstvom. Policija je o događaju obavestila zamenika osnovnog javnog tužioca u Kikindi, koji se izjasnio da u radnjama Ž. B. ima elemenata krivičnog dela ometanje ovlašćenog službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti i održavanja javnog reda i mira i naložio njegovo saslušanje u svojstvu osumnjičenog, kao i da se krivična prijava podnese u redovnom postupku", zaključuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track