ADVOKATI KAO GLINENI GOLUBOVI: Još se ne zna ko je ubio Vladimira Zreleca
Foto: Dragana Udovičić

Policija na potezu

ADVOKATI KAO GLINENI GOLUBOVI: Još se ne zna ko je ubio Vladimira Zreleca

Društvo -
Advokati u Srbiji postaju ugrožena vrsta. Ubistvo Vladimira Zreleca je jedan u nizu napada, ali sa tragičnim ishodom - koji nije rešen.

"Kako je moguće da ozbiljniji napadi na ugledne advokate nisu rešeni, mislim da pravog odgovora na to pitanje nema. U narodu postoji mišljenje, da ono što se nije otkrilo, u tome je posredno učestvovala odgovorna država, istakao je Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije.

Dragoljub Đorđević, Foto: Printscreen/N1
Dragoljub Đorđević, Foto: Printscreen/N1

Podaci Advokatske komore Srbije govore da je u poslednjih 15 godina 45 advokata napadnuto, a samo 2 slučaja su rešena, dok je broj onih kojima je prećeno ili im je oštećena imovina znatno veći.

Primera radi, advokat Nenad Vukasović napadnut je 8.decembra 2012. u svojoj kancelariji, a napadači nikad nisu pronađeni.

Milan Vujin napadnut je 11. aprila 2013. ispred svoje kancelarije i takođe još nije utvrđeno ko stoji iza toga.

Marko Kastratović napadnut je 27 jula ove godine u ulazu zgrade u kojoj se nalazi njegova kancelarija. On je tom prilikom zadobio teške telesne povrede, a kaže da ga od tada policija uopšte nije kontaktirala. Ipak, rešen je da čeka.

Marko Kastratović, Foto: Printscreen/N1
Marko Kastratović, Foto: Printscreen/N1

"Činim to jer policija mora sama da opravda zašto se radi na tolikim predmetima bez rezultata", kaže Kastratović.

Iz MUP-a još nema informacija ko je i zbog čega napao pomenute advokate kao i da li je Vladimir Zrelec dve nedelje pre ubistva policiji prijavio da dobija pretnje kao što tvrde u Advokatskoj komori Srbije.

Advokati su nakon ubistva Zreleca protestovali ispred Palate pravde opisujući ceo slučaj "pucnjem u advokaturu". Oni napominju da neće dopustitii da ovaj slučaj prođe nekažnjeno.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track