VUČIĆ O NAORUŽANJU SRBIJE: Nećemo nikada višše praćkama na avione!
Foto: Printscreen

Nabavljamo oružje kako bi se zaštitili

VUČIĆ O NAORUŽANJU SRBIJE: Nećemo nikada višše praćkama na avione!

Društvo -
BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić očekuje veliki "bum" namenske industrije u ovoj godini i poručuje da Srbija nabavlja oružje kako bi se zaštitila, a ne bilo koga napadala.

"Ne nabavljamo niššta i ne radimo niššta zbog Hrvatske, ali moramo da vodimo računa o zaštiti naše zemlje", rekao je Vučić.

On je dodao da nije reč o tome da se osećamo ugroženo, već o tome da se razvojem namenske industrije razvija naša ekonomija u celini.

"Sada u Krušiku proizvodimo municiju kalibra 155 milimetara, što nismo ranije proizvodili, a možemo da prodamo koliko hoćete", rekao je.

Nije nama problem što su Hrvati kupili od Nemaca "pancir haubice", jer, mi ćemo imati "nore", koje su bolje od tih pancir haubica.

On je primetio da mu nije jasno šta će Hrvatska da radi sa balističkim raketama i lansirnim rampama i dodao da za to nemamo odgovor.

"Molimo sve u našem okruženju da to ne rade, ali, ako rade, moraćemo da zaštitimo našu zemlju", rekao je premijer i dodao da je to svima rekao najdirektnije, i da je Amerikance zamolio da Hrevatskoj ne siporučuju to oružje.

Na opasku da se tako ne razgovara sa Amerikancima, on je uzvratio:

"Ja baš tako pričam, ne pričaju oni kojiima karijera zavisi od nekog sa strane" i dodao da je njuegov posao da vodim računa o Srbiji i njenoj bezbednosti.

On je rekao da Hrvati jošš nisu dobili to oružje, i da su mu predstavnici SAD rekli da su razumeli njegovu poruku.

"Ja se nadam da im neće dati, ako daju, mi ćemo da imamo spreman odgovor", rekao je premijer ne precizirajući kakav to odgovor ima u vidu.

"Moj posao je da Srbija bude bezbedna i zastićena zemlja. Srbija želi mir, nikoga neće i ne zeli da ugrožava, ali građani će biti zastićeni".

"Nećemo više praćkama da idemo na lovačke avione, kao što smo ranije išli", rekao je predsednik vlade.

On je rekao da očekuje ozbiljan bum u namenskoj industriji. Pokazao je skicu kako će izgledati fabrika namenske u Uzićima u požeškoj opštini, dve linije za proizvodnju municije, i koja će koštati između 20-27 miliona dolara, a ukupno će koštati 45 miliona evra zajedno sa građevinskim radovima.

"Očekujem da će to biti završeno do 1. maja", zaključio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track