SUMNJIVO: Za vojne sveštenike nisu izabrali popove!
Foto: FoNet

Ministar Gašić sproveo čudan konkurs

SUMNJIVO: Za vojne sveštenike nisu izabrali popove!

Društvo -
Među izabranim kandidatima su restauratori, profesori španskog jezika i istorije i filozof, ističe sveštenik SPC Milan Tanasić, koji je ostao ispod crte

BEOGRAD - Da biste u svetu služili versku službu potrebno vam je da imate završen Teološki fakultet, ali to pravilo kao da ne važi u Srbiji, što dokazuje i konkurs Ministarstva odbrane na kojem su za vojne sveštenike izabrana i nesveštena lica.Kako tvrdi sveštenik SPC Milan Tanasić, koji je ostao ispod crte iako ima iskustvo dugo 23 godine, samo jedan od desetorice primljenih kandidata do sada je obavljao svešteničku funkciju.- U Vojsku Srbije, na poziciju koja se zvanično zove oficir verske službe, primljeni su i master konzervator i restaurator, filozof, profesor španskog jezika i hispanske književnosti, kao i profesor istorije. Vojni sveštenik treba da bude sveštenik u činu i mantiji, i to s najmanje deset godina iskustva i rada. Ovoj zemlji su veoma potrebni znanje i sposobnosti da bi neko postao oficir - naglašava Tanasić.On ističe da je protiv odluke Ministarstva odbrane o izboru vojnih sveštenika podneo žalbu Upravnom sudu. Tražio je i prijem kod ministra odbrane Bratislava Gašića, ali bezuspešno.- Oholost srećemo kod ljudi uzdignutih na položaj koji im ne pripada. Kada stignu do ministarskog položaja, naši političari postaju toliko oholi da je to skoro smešno - kaže sveštenik.

Sveštenstvo ga optužuje... Bratislav Gašić
Sveštenstvo ga optužuje... Bratislav Gašić

U Ministarstvu odbrane objašnjavaju da u konkursu nije bila navedena vrsta već stepen obrazovanja (studije od najmanje četiri godine) kandidata, a ključan je bio pismeni blagoslov nadležnog arhijereja SPC:- Svi kandidati su imali pismeni blagoslov nadležnih arhijereja, što podrazumeva i blagoslov za rukopolaganje u čin sveštenika, a kao proizvod toga svi kandidati koji su završili obuku u međuvremenu su rukopoloženi u čin sveštenika.

Nemanja NenadićNEJASNO KONCIPIRANONemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbije, kaže da je konkurs Ministarstva odbrane koncipiran tako kao da za vozača autobusa primite nekog ko ne ume da vozi, pa mu organizujete vozačku obuku:- Ako je situacija na tržištu rada takva da je moguće odmah primiti ljude koji već imaju odgovarajuću stručnu spremu, onda bi to trebalo učiniti i u ovom slučaju, a ne primati kandidate koji treba da se osposobljavaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja