Lečenje sajber nožem u Istanbulu o trošku države

Lečenje sajber nožem u Istanbulu o trošku države

Društvo -
RFZO za lečenje "sajber nožem" plaća 7.000 evra, ali je potrebno da pacijent ima odgovarajuću medicinsku indikaciju za to

BEOGRAD - Najteži pacijenti sa tumorima i metastazama na mestima do kojih je teško doći hiruškim putem, od nedavno o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) mogu otići na zahvat takozvanim sajber nožem u Tursku.

Portparol RFZO Sanja Mirosavljević rekla je da su prošle godine na tu metodu lečenja otišla dva pacijenta o trošku fonda, a da je nedavno, ove godine otišao još jedan pacijent.

RFZO za lečenje "sajber nožem" plaća 7.000 evra, ali je potrebno da pacijent ima odgovarajuću medicinsku indikaciju za to.

Na ovaj zahvat u Tursku upućuju se samo medicinski najteži slučajevi, i to na predlog konzilijuma lekara, odnosno stručne komisije koji čine neurolozi i neurohirurzi.Ta intervencija može da se obavi u bolnici “Maslak” u Istanbulu, koja radi u okviru lanca “Adžibadem”, gde je na odeljenju kardiohirurgije operisano više od 250 pacijenata iz Srbije koji su bili na listama čekanja.

"Sajber nož" je preciznija i skuplja tehnika od "gama noža", najsavremenijeg aparata za lečenje tumora mozga.

Na lečenja tom tehnikom koja košta oko 6.000 evra, prošle godine o trošku osiguranja iz Srbije upućeno je 75 pacijenata, a od početka ove godine tridesetak, rekla je Mirosavljević."Sajber nož" zasad imaju bolnice u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Nemačkoj i Turskoj.

Reč je o neinvazivnoj metodi koja se najčešće primenjuje kod onih stanja kod kojih je nemoguća operacija ili kod kojih nije moguće hiruškim putem doći do tumora.Tehnika je preciznija od drugih radiohirurških postupaka, a sistemi se sastoje iz linearnog akceleratora (LINAC), čiji snop se robotom usmerava na određenu tačku na telu.

Precizna pozicija se određuje rendgenskim kamerama, a iako je sajber nož efikasniji od drugih metoda, uspešnost lečenja zavisi od vrste i stadijuma tumora.Stručnjaci ukazuju da ta tehnika ne može da izmeni prirodu bolesti, već da uspori ili zaustavi njeno napredovanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track