FOTO MIRNO SPAVAJTE, ONE VAS ČUVAJU Mlade policajke Tamara i Katarina diplomirale s najvišom ocenom
Foto: Tanjug Nemanja Jovanović

Nošenje policijske uniforme velika je čast i odgovornost

FOTO MIRNO SPAVAJTE, ONE VAS ČUVAJU Mlade policajke Tamara i Katarina diplomirale s najvišom ocenom

Društvo -
BEOGRAD - Kriminalističko-policijska akademija obeležila je danas 8. februar, dan kad je 1921. godine osnovana prva državna policijska škola.

Vršilac dužnosti prodekana za naučnoistraživački rad KPA Dragana Kolarić naglasila je da ta institucija razvija savremeni sistem visokog policijskog obrazovanja koji je zasnovan na uporednim iskustvima i dobroj praksi.

Prema njenim rečima, zaposleni u toj instituciji nastoje da razviju sistem adekvatnog odgovora na svaki izazov koji bude postavljen pred policijom u budućnosti. Ona je tek svršenim studentima poručila da njihov proces obrazovanja nije završen i da će morati da ga nastave ukoliko žele da napreduju u službi. Kako je istakla, obrazovanje je osnova svih reformskih procesa i progresa u društvu.

Citirajući Arčibalda Rajsa, Kolarić je rekla da nema modernizacije policije bez dobre obrazovne policijske ustanove i da pred zločinom nema neutralnosti već da budući policajci moraju da reaguju u svakom trenutku. Ministar je najboljim diplomiranim studentima uručio srebrnu značku KPA.

Na osnovnim akademskim studijama najvišu ocenu imali su Tamara Jevtović (9,53), Igor Cvetanović (9,50) i Katarina Živanović (9,45). Zlatnu značku KPA za doprinos i afirmaciju visokog policijskoj obrazovanja dobili su profesor u penziji i bivši predsednik Saveta Policijske akademije Ratko Marković, profesor u penziji Milenko Kreća i profesor u penziji i bivši dekan Policijske akademije Mićo Bošković. Uredbom Ministarstva unutrašnjih dela 8. februara 1921. godine osnovana je prva državna policijska škola, a jedan od inicijatora osnivanja i njen prvi direktor bio je Rudolf Arčibald Rajs.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da je biti policajac više od profesije i da je to velika čast i odgovornost prema društvu. Stefanović je u obraćanju diplomiranim studentima poručio da je biti policajac vrsta poziva za koju se čovek opredeli u životu i donese odluku da želi da se bori protiv kriminala. On je istakao da je nošenje policijske uniforme velika čast i odgovornost prema društvu i buduće policajce upozorio da će pravi test proći tek kad budu počeli da rade i služe građanima. Prema njegovim rečima, novi sistem karijernog napredovanja ceniće rezultate koje pripadnici MUP-a budu pokazivali, te niko neće moći da napreduje vanredno, "samo čekanjem da mu istekne smena".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja