VAPAJ RODITELJA NA DAN DECE OBOLELE OD RAKA: Morala sam da dam otkaz da bih negovala bolesnog sina!

U Srbiji i mališani i njihovi najbliži pate

VAPAJ RODITELJA NA DAN DECE OBOLELE OD RAKA: Morala sam da dam otkaz da bih negovala bolesnog sina!

Društvo -
Nikola (17) šest dana prima hemoterapiju, a onda je pet dana nikakav. Moram da budem uz njega 24 sata, da gapridržavam, bodrim. Ostala sam bez posla, živimo od tuđe pomoći, i to je strašno, kaže Ljiljana Vulinović, samohrana majka

BEOGRAD - Naša borba je počela 26. novembra prošle godine. Nidži (17) je otkriven tumor na karlici sa meta promenama na plućima. Jedna vrlo agresivna vrsta koštanog tumora, tužnim glasom objašnjava nam Ljiljana Vulinović, samohrana majka.Ljiljana je ubrzo morala da da otkaz na poslu, gde je radila kao spremačica. Od te njene plate godinama je izdržavala i školovala sina. Na taj potez je bila primorana, pošto je uz Nikolu morala da bude danonoćno dok prima jake terapije.- Život se odjednom promenio iz korena. Ništa više nije važno sem da vaše dete preživi. Nikola još i dobro podnosi hemioterapije, ali sam mu i pored toga potrebna 24 sata dnevno. Šest dana prima doze, pa je pet dana posle toga nikakav. Moram da budem tu da ga pridržavam, da ga bodrim - dodaje hrabra majka.

S obzirom na to da više ne radi, a da od države ne može da dobije pomoć, živi od onoga što joj udele komšije, prijatelji, rođaci, Nikolini drugari.- Mi sad zavisimo isključivo od tuđe pomoći i to je strašno. Ali nemamo drugog izbora. Nikola upravo prolazi kroz četvrtu seriju hemioterapija i ako mu rezultati budu dobri, biće kandidat za transplantaciju matičnih ćelija, što je njegova šansa da preživi - ističe Ljiljana.Uprkos svemu, Nidža i ona puni su optimizma. Voleli bi da se njihova priča čuje kako bi, ako ništa drugo, država prepoznala problem roditelja teško bolesne dece i olakšala im najtežu bitku koju vode. Bitku za život.- Apelujem na ministra zdravlja da nađe rešenje. Mi uz našu decu moramo biti stalno, a opet moramo od nečega i živeti. Niko od nas nije neradnik, samo smo onemogućeni da zaradimo za egzistenciju - zaključuje Ljiljana.

Ministar Lončar najavioZA RODITELJE ĆE BOLOVANJE BITI PLAĆENO 100 ODSTOKrenuli smo sa predlozima da roditelji budu sve vreme na bolovanju, koliko god je dete bolesno, i da im bolovanje bude plaćeno 100 odsto - izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da očekuje da novina u Zakonu koju je iniciralo Udruženje dece obolele od raka bude uvedena do kraja godine.(M. B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track