NAKON CELONOĆNE RASPRAVE: Poslanici usvojili 14 zakona
Foto: Zorana Jevtić

Narodna skupština

NAKON CELONOĆNE RASPRAVE: Poslanici usvojili 14 zakona

Društvo -
Poslanici u Skupštini Srbije počeli su danas glasanje o 14 tačaka dnevnog reda.

Poslanici glasaju o predlozima zakona o javnim preduzećima, o metrologiji i izmenama i dopunama Zakona o kontroli predmeta od dragocenih metala.

Glasa se i o Predlogu zakona o sticanju prava svojine na zemljištu, objektima i vodovima privrednog društva za proizvodnju i preradu čelika železara Smederevo, kao i izmene i dopune Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama.

Zatim o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i potrdjivanje ugovora Srbije i Republike Koreje o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak.

Poslanici će se izjašnjavati i potvrđivanju ugovora Srbije i Luksemburga o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu, kao i potvrdjivanju Sporazuma o vazdušnom saobraćaju vlada Srbije i Turske. Glasaće se i o potvrdjivanju sporazuma vlada Srbije i Kazahstana o međunarodnom drumskom saobraćaju i potvrđivanju protokola o izmenama i dopunama nekoliko članova evropskog sporazuma od 30. septembra 1957. godine o međunarodnom drumskom prevozu opasne robe, kao i potvrđivanju sporazuma vlada Srbije i Rusije o uzajamnoj zaštiti intelektualne svojine tokom bilateralne vojno-tehničke saradnje.

Poslanici treba da glasaju i o predlozima zakona o javnom zdravlju i o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Usvojen Zakon o javnim preduzećima

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o javnim preduzećima koji predviđa da se direktori javnih preduzeća u Srbiji biraju na javnom konkursu i da neće moći da budu partijski funkcioneri.Predviđeno je i da direktora javnog preduzeća imenuje Vlada, na period od četiri godine, na osnovu sprovedenog javnog konkursa, a moraće da ima završen najmanje četvorogodišnji fakultet, najmanje pet godina radnog iskustva i najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima kojim se javno preduzeće bavi.

Direktor javnog preduzeća neće moći da bude član organa političke stranke, odnosno moraće da mu miruje funkcija u organu političke stranke. Komisiju za izbor direktora čini pet članova, od kojih dva imenuje vlada, jednog odbor Skupštine Srbije nadležan za poslove privrede, a jednog vlada za svako pojedinačno imenovanje direktora. On neće moći da ima zamenika, biraće izvršne direktore, kojih će moći da bude najviše sedam i moraće da budu zaposleni u tom javnom preduzeću.

Period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine, a ista osoba ne može biti dva puta imenovana za vršioca dužnosti direktora. Ministar privrede Željko Sertić istakao je obrazlažući taj zakon da su gubici u tim preduzećima ogromni i da je u 2014. godini 2,2 odsto BDP išlo na njihove dugove i garancije, kao i da cilj da taj broj padne na 0,5 odsto BDP do 2018. godine. Dodao je da su dugovi javnih preduzeća iznosili 55 milijardi dinara u 2013. godini, a u 2014. godini 40 milijardi dinara, kao i da je plan bio da se u 2015. gubici javnih preduzeća smanje na 35 milijardi dinara. Sertić je rekao da ima 37 javnih preduzeća na republičkom nivou i 690 na lokalu.

Usvojene izmene Zakona o poreskom postupku

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji kojim se sadašnji rok za reprogram duga za preduzeća od dve godine produžava na pet godina. Svi dužnici koji sada imaju aktivan program reprograma duga moći će da podnesu zahtev za odlaganje po novim uslovima.

Zakonom je predviđeno da kamata na poreski dug, bude u iznosu referentne kamatne stope koja je sada 4,25 odsto. Porez će moći da se plati predajom stvari, odnosno kompenzacijom, ali i konverzijom poreskih dugova u vlasnički udeo u kapitalu poreskog dužnika. Predloženo je i povećanje iznosa poreskog duga za koji firma ili gradjanin koji ulaze u reprogram obaveza neće morati da pribavljaju nikakva sredstva obezbedjenja.

Tako firmi koja duguje do 1,5 milion dinara, a građaninu koji ima poresko dugovanje do 200.000 dinara, poreznici više neće tražiti nikakvo obezbeđenje. Do sada je firmama koje ulaze u reprogram traženo sredstvo obezbedjenja za dug preko milion, a gradjanima preko 100.000 dinara. Otpis dugova će se odobravati poreskim dužnicima koji redovno izmiruju dugove i tekuće obaveze, tako što se, po isteku 12 meseci redovne isplate, otpisuje 50 odsto kamate. Oni koji pre vremena otplate zaostale obaveze moći će da računaju na otpis kompletne kamate.

Usvojen Zakon o imovini ŽelezareSkupština Srbije usvojila je danas Zakon o uslovima i načinu sticanja prava svojine na zemljištu, objektima i vodovima privrednog društva za proizvodnju i preradu čelika Železara Smederevo, kojim se definiše imovina tog preduzeća.Zakonom se uređuju procedure, uslovi i način na koji Železara stiče pravo svojine na zemljištu, na objektima koji su izgrajeni na tom zemljištu, kao i na zemljištu bez izgrađenih objekata. Železara će postati vlasnik državnog zemljišta na kome je upisana kao korisnik.Uređuju se uslovi i način sticanja prava svojine Železare na vodovima, kao i uslovi i način upotrebe ostataka iz proizvodnje nastale u Železari.Na ovaj način rešava se višedecenijski problem vezan za status objekata i zemljišta Železare, što je bitan preduslov za dalji oporavak te fabrike i uspešniju privatizaciju.Ministar privrede Željko Sertić istakao je obrazlažući taj zakon da Železara do sada nije definisala svoja imovinska prava i da se ne zna šta je njena imovina. "Da bi smo mogli da razgovaramo sa potencijalnim partnerom moramo da budemo dobar partner i da znamo čime raspožemo", kazao je Sertić i istakao da se u zakonu definišu zemljište i svi objekti.On je naveo da Železara ima milion kvadrata poslovnog prostora na tri lokacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track