KO IMA PARA, SAD JE PRAVI TRENUTAK DA KUPI STAN: Ponuda dobra, cene stabilne
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Tržište počelo da se oporavlja i stabilno je

KO IMA PARA, SAD JE PRAVI TRENUTAK DA KUPI STAN: Ponuda dobra, cene stabilne

Društvo -
BEOGRAD - Nakon višegodišnjih oscilacija i pada vrednosti nekretnina u Srbiji, tržište je počelo da se oporavlja i stabilno je.

Stručnjaci kažu da je sada pravi trenutak za kupovinu, jer nas sledeće godine čeka rast cena kvadrata.

- U prošloj i na početku ove godine je zabeležen rast štednje u dinarima, kao i pad kamate na stambene kredite. Najveći udeo u štednji građana i dalje imaju devizni depoziti. Štednja u dinarima nije oporezovana za razliku od devizne štednje, a u toku prošle i pretprošle godine su značajno smanjene kamate na deviznu štednju koje sada iznose oko jedan odsto. Nekretnine su ponovo atraktivne kao investicija - rekao je predsednik Upravnog odbora Klaster nekretnina Nenad Đorđević za list.

Krajem prošle i početkom ove godine zabeležen je blagi rast prometa nekretnina i očekuje se da se taj trend nastavi, s obzirom na to da je ponuda stanova u novogradnji dobra.

- Tokom ove godine osetićemo efekte primene novih odredbi Zakona o planiranju i izgradnji i uvođenja elektronske građevinske dozvole, koja će doprineti smanjenju vremena koje protekne od kupovne građevinskog zemljišta do završetka objekta na njemu - kaže Đorđević.

U Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i ostalim većim gradovima u Srbiji se najviše prodaju jeftiniji, manji stanovi na periferiji, kao i stanovi i kuće na boljim lokacijama u gradu.

PREDNOSTI I MANE NOVOG STANA

Prednosti

- Brzo useljenje (ukoliko kupujete stan u završenoj zgradi)- Nije potrebno renoviranje i dodatno ulaganje- Povraćaj PDV-a za kupce prvog stana u iznosu od 10 odsto- Prilikom prodaje već prometovanih stanova se plaća porez na prenos apsolutnih prava u iznosu od 2,5 odsto, te je povraćaj PDV-a prilikom kupovine prvog stana veći od uštede ostvarene oslobađanjem od plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava

Mane

- Kupci koji ne mogu da ostvare pravo na povraćaj PDV moraju da plate veći iznos poreza prilikom kupovine novog stana

- Prilikom kupovine stanova u novim zgradama koje nisu završene u momentu zaključivanja kupoprodajnog ugovora, kupci preuzimaju deo rizika u slučaju da investitor zapadne u teškoće i ne bude u stanju da završi zgradu.

(Blic/Z. Stamenić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track