RAZGOVOR SKAT- ĐORĐEVIĆ: Pozitivan uticaj vojne saradnje SAD i Srbije
Foto: Ministarstvo Odbrane

Sveukupni odnosi obe države

RAZGOVOR SKAT- ĐORĐEVIĆ: Pozitivan uticaj vojne saradnje SAD i Srbije

Društvo -
BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat, danas su konstatovali da bilateralna vojna saradnja Srbije i SAD, kao najbolje razvijeni segment međudržavne saradnje, ima pozitivan uticaj na sveukupne odnose dveju država.

Na sastanku Djorđevića i ambasadora Skata istaknuta je zahvalnost Srbije za podršku SAD u procesu evropskih integracija i značaj politike odbrane naše države, koja neguje i razvija partnerstva i na Istoku i na Zapadu, navelo je Ministarstvo odrane u saopštenju objavljenom na svom sajtu.

Istaknut je niz programa i mehanizama koje koriste i SAD i Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u procesu saradnje, kao i značaj zajedničkih vežbovnih aktivnosti i obuke u procesu unapređenja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD.

Akcenat tokom razgovora ambasadora Skata i Djorđevića, koji je predložen za ministra odrbran, stavljen je na projekte poput završetka opremanja baze "Jug" i razvoja inžinjerijskih kapaciteta Vojske Srbija za učešće u mirovnim operacijama, kaže se u saopštenju.

Naglašen je značaj vojnomedicinske saradnje, kao i saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja kroz Program državnog partnerstva.

Razmenjena su mišljenja o aktuelnoj migratornoj krizi i potencijalnoj ulozi Vojske Srbije u njenom rešavanju.

Sagovornici su se osvrnuli i na značaj predstojećih Bilateralnih odbrambenih konsultacija Srbije i SAD, na kojima će američku delegaciju predvoditi zamenik pomoćnika sekretara odbrane dr Majkl Karpenter.

Konstatovano je da će se tokom konsultacija analizirati rezultati dosadašnje vojne saradnje i definisati smernice za naredni period, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track