VIDEO MOĆI ĆE I DA PUNE TELEFONE: Srpske lampe osvetljavaju Las Vegas!
Foto: PR

Iz obnovljivih izvora energije

VIDEO MOĆI ĆE I DA PUNE TELEFONE: Srpske lampe osvetljavaju Las Vegas!

Društvo -
BEOGRAD - Srpski start-up EnGoPlanet koji proizvodi urbane mobilijare i pametna ulična svetla koristeći solarnu i kinetičku energiju saopstio je da je sklopio partnerstvo sa gradom Las Vegas o instaliranju njihovih inovativnih EnGoPlanet uličnih svetala na jednoj od najprometnijih lokacija u ovom poznatom američkom gradu.

Pametno ulično svetlo napaja se isključivo iz obnovljivih izvora energije i nije povezano za električnu mrežu, sto praktično znači da proizvedena struja ne samo da je "čista" ona je i besplatna.

Ovo ulično svetlo dobija energiju koristeći najefikasnije solarne panele i kinetičke ploce koje proizvode energiju svaki put kada neko zgazi na njih. Dobijena energija se skladišti u baterije što omogućava celom sistemu autonomiju i do 5 dana.

Takođe svaka bandera ce biti opremljena sa pamentim senzorima koji ce sakupljati i meriti podatke kao sto su zagađenost vazduha, temperatura i ambijentalni zvuk. Jedan od najvažnijih senzora je takozvano "Svetlo na Zahtev senzor" koji dimuje svetlo na minimum kada nema nikog u okruženju i time drastično smanjuje utrošak električne energije. Besplatni Wi-Fi i klupa su jos neke nove funkcije koje ovo rešenje donosi.

Ovim povodom Petar Mirović izvršni direktor EnGoPlanet je rekao da su u toku pregovori sa još pet gradova iz celog sveta.

"Veoma smo srećni sto smo uspeli da zaključimo partnerstvo sa gradom Las Vegas. Činjenica da je jedan tako važan grad iz SAD prepoznao kvalitet i korisnost naših proizvoda uliva nam dodatno samopouzdanje da naši proizvodi imaju sjajnu budućnost. Trenutno smo u pregovorima sa još 5 gradova iz celog sveta i verujemo u njihov uspešan završetak", istakao je Mirović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track