SMIRIVANJE NAPETOSTI: Angela Merkel spasava Srbiju od migranata
Foto: AP

Više nećemo biti na udaru na balkanskoj ruti

SMIRIVANJE NAPETOSTI: Angela Merkel spasava Srbiju od migranata

Društvo -
Nemački mediji objavili mapu s novom rutom kretanja izbeglica na kojoj nema Srbije, a austrijski kancelar Vajner Fajman pozvao Nemačku da direktno preuzima izbeglice u Grčkoj

BEOGRAD - Nemačka kancelarka Angela Merkel će po svemu sudeći odigrati ključnu ulogu u rešavanju migrantske krize na Balkanu, samim tim i u Srbiji.Ukoliko povuku poteze koji se od njih očekuju, sprečiće navalu izbeglica i moguću humanitarnu katastrofu koju pojedini analitičari najavljuju već s prvim danima proleća! Sertifikat za putovanjaA da planiraju da naprave konkretne poteze i Srbiju oslobode od priliva velikog broja nesrećnika s Bliskog istoka, može se zaključiti i po tome što je nemačka N-tv objavila kako će izgledati nova balkanska ruta u kojoj će se ti ljudi kretati iz Grčke, preko Albanije, Crne Gore, BiH i Hrvatske, ka Austriji, odnosno Nemačkoj. Austrijski kancelar Vajner Fajman predložio je zvaničnom Berlinu da direktno preuzima migrante iz Grčke i susednih država Sirije.- To će se odvijati tako što će se izdavati sertifikati za njihovo proputovanje do odredišta, ali je pre toga neophodno da nemačka vlada utvrdi kvote za izbeglice iz Grčke, Turske ili Jordana. Taj dokument mora obezbediti da izbeglice koje dospeju do nemačke granice mogu u tu zemlju i da uđu - rekao je Fajman za bečki Kurir.Iz kabineta austrijskog kancelara objašnjeno je da bi, ako Nemačka prihvati ovaj predlog, Austrija propuštala samo one izbeglice koje imaju sertifikat za proputovanje, a koji bi izdavale nemačke vlasti. Takođe, Fajman se zalaže i za uspostavljanje fonda EU za izbeglice u Evropi, a novac bi se koristio za zaštitu spoljnih granica EU u Grčkoj, ali i za pokrivanje troškova za tražioce azila.- To je dobar znak, ali ne znači da treba da se opuštamo jer iako će nas ovo jednim delom rasteretiti, smatram da i dalje treba da preuzmemo restriktivnije mere za ulazak migranata. Evropa je preopterećena izbeglicama i dobra ideja bi bila da ti ljudi, umesto u Nemačku, idu za Južnu Ameriku, jer tamo ima dosta neiskorišćenog i nenaseljenog prostora - kaže analitičar Dragomir Anđelković.

Albanci negodujuRadoš Ðurović, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, analizirajući mapu koju su objavili nemački mediji, kaže da bi bilo dobro da se to ostvari u praksi.- Kada bi se tako nešto desilo, to bi bilo veoma dobro i veliko rasterećenje za Srbiju. Međutim, to nije novi pravac jer su izbeglice još 2013. godine masovno išle preko Albanije, Crne Gore i BiH. Ali su promenili rutu jer im je preko Srbije bilo najlakše da pređu. Sve zavisi koliko te zemlje budu bile restriktivne prema njima. Ne očekujem da idu preko Hrvatske, a moguće je da krenu i preko Bugarske, mada je to izuzetno težak i planinski teren - smatra Ðurović.

Kao naznaku tome da Srbija više neće biti na meti velikog broja migranata mnogi su shvatili i to što predsednik Evropskog saveta Donald Tusk neće svraćati u našu zemlju u okviru svoje posete državama na migrantskoj ruti. Tusk se juče u Banskom dvoru sastao s premijerom Hrvatske Tihomirom Oreškovićem, a boraviće i u Sloveniji, Makedoniji, Grčkoj i Turskoj.I dok Merkelova ne ozvaniči sve ove ideje, plan se ipak nije dopao Ediju Rami, koji je ranije izjavio da Albanija neće biti nova ruta za izbeglice, dok je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla juče da je „apsolutno nužna puna kontrola granice“, a s njom se složio i Milo Ðukanović, koji je kazao da će zatvoriti granice ako i drugi to urade.

Kritično na graniciŽENA POKUŠALA DA SE ZAPALIU kampu Idomeni u Grčkoj juče je oko 10.000 migranata, uglavnom iz Sirije i Iraka, čekalo da pređe zatvorenu makedonsko-grčku granicu. Tokom noći granica je bila otvorena na četiri sata i u Ðevđeliju je uspelo da uđe oko 170 ljudi. Makedonsku granicu čuvaju jake vojne formacije, a mediji prenose da pojedini migranti prete štrajkom glađu, kao i da je jedna žena pre dva dana pokušala da izvrši samoubistvo tako što je palila odeću na sebi. Makedonija je saopštila da će dnevno propuštati onoliko izbeglica koliko dnevno primi Srbija.

KURIR VAM POKLANJA NARODNI KUVAR: KAKO PAMETNO DA ISKORISTITE STARI HLEBNe bacajte stari hleb, spremite jela koja će svi obožavatiSigurno ste bili u prilici da vam ostane hleb star nekoliko dana, umesto da ga bacite pročitajte kakve sve specijalitete možete da spremite od njega.

Glumica Anđelka Prpić otkriva svoj recept za ukusno pripremanje ribe.

Ne propustite NARODNI KUVAR - svakog četvrtka u Kuriru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track