PROGRAM KRALJEVSKE POSETE Evo šta će princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola od sutra videti u Srbiji
Foto: Fonet

Britanski prestolonaslednik u dvodnevnoj poseti

PROGRAM KRALJEVSKE POSETE Evo šta će princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola od sutra videti u Srbiji

Društvo -
BEOGRAD - Britanski prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola doputovaće sutra u Beograd u okviru šire posete Srbiji i regionu.

Tokom boravka u Srbiji oni će razgovarati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, najavljeno je iz Pres službe predsednika Republike i Vlade Srbije. Oni će tokom dvodneve posete imati niz susreta a jedino javno obraćanje princa Čarlsa biće drugog dana posete na prijemu u Narodnoj skupštini.

Princa Čarlsa i vojvotkinju od Kornvola na aerodromu će dočekati premijer Vučić. "Poseta je posvećena miru i pomirenju, mladima i izgradnji budućnosti Srbije i bilateralnih odnosa", rekao je britanski ambašador u Srbiji Denis Kif na brifingu za novinare uoči posete.

On je ocenio da poseta dolazi u dobrom trenutku s obzirom na aktuelni trenutak približavanja Srbije EU i činjenicu da se bilateralni odnosi dobro razvijaju bez obzira na neslaganja o nekim pitanjima. Ovo je najznačajnija poseta iz Ujedinjenog Kraljevstva još od 1978. godine uvod je u godinu tokom koje se obeležava 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije.

Na početku zvaničnog programa princ i predsednik Nikolić će kod Spomen kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta odati poštu zajedničkim borbama, iskušenjima i žrtvama vojnika, ali i građanki i građana Srbije i Velike Britanije tokom Prvog svetskog rata.

Princ od Velsa, veliki zagovornik dijaloga među najvećim svetskim religijama, učestvovaće u Beogradu u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice a potom će se odvojeno sastati i sa patrijarhom Irinejom. Princ će, između ostalog, posetiti i Hram Svetog Save, čiji istorija takođe povezuje narode Velike Britanije i Srbije, kazao je Kif.

Ova poseta će, kako je dodao, tematski i simbolički povezati i brojna druga interesovanja princa Čarlsa i vojvotkinje Kamile i staviti ih u kotekst britansko-srpskih odnosa. Vojvotkinja od Kornvola će prvog dana boravka u Beogradu posetiti projekat porodicne nege koji podržavaju UNICEF i Fondacija Novak Đoković. Princ i vojvotkinja će između ostalog obići i Kalemegdan a posetiće i princa Aleksandra Karađorđevića i njegovu suprugu u kraljevskom dvoru na Dedinju.

Na kraju prvog dana posete princ Čarls i njegova supruga će biti gosti na večeri koju u njihovu čast priređuje premijer Vučić.

Drugi dan posete

Drugog dana zvanične posete Srbiji, njihova kraljevska visočanstva će posetiti Novi Sad, gde će uživati u lokalnim kulinarskim specijalitetima, umetnickim delima i kulturnom nasleđu.

Posetiće Galeriju Matice srpske u kojoj će Britanski savet (British Council) kroz projekat "Moving Museums" predstaviti rad umetničkih radnika iz Velike Britanije koji zajedno sa kolegama iz regiona Zapadnog Balkana rade na privlačenju nove, mlade publike u muzeje i galerije.

Druge večeri svog boravka u Beogradu, princ Čarls i njegova supruga Kamila će biti počasni gosti na prijemu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde će zvanice biti ljudi iz kulturnog, javnog, sportskog života. Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru. Princ od Velsa je poslednji put boravio u Beogradu 1978. godine, a na Kosovu je bio 1999. godine. Poslednji put je sa vojvotkinjom od Kornvola bio u regionu 2007. godine kada su posetili Bosnu i Hercegovinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track